Najgora hrana za jutro: 7 najčešćih grešaka prilikom doručkovanja

by | oktobar 16, 2015

Idealan doručak sastoji se od namirnica bogatih proteinima i prehrambenim vlaknima koji nam daju energiju za početak radnog dana.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje. Problem nastaje kada biramo kalorijske „bombe“, odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.

1. Izbegavamo proteine
Kremasta kafa i kolačić poput mafina čest je izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, van kuće. Reč je o finoj kombinaciji za oči i želudac kojoj, nažalost, nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da dan započnete s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom, ili jogurtom u koji ste dodali čia semenke.

Koje su još najčešće greške tokom doručka pogledajte na sledećim stranama…

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

2. Preterujemo sa sokom
Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Poređenja radi, jedna prosečna pomorandža ima oko šezdeset kalorija dok čaša soka od istog voća gotovo dvostruko više. Pritom valja znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u izobilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koji to čine tek povremeno.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Članak se nastavlja posle reklama

3. Jedemo pogrešne masti
Poznato je da telu treba masti da bi moglo normalno da funkcioniše. Ali to ne znači, da treba s njima preterivati, a posebno ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Tub-Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih oraha.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

4. Dodajemo veštačke zaslađivače
Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naše telo. Studija iz časopisa Nature je pokazala da veštački zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebnom za fruktozom kako bi se osećali zadovoljnima. Nutricionista Bruk Alpert sugeriše ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta koji će podstaći rad metabolizma.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

5. Predugo čekamo na doručak
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podseti zavijanje želuca, veće su šanse da ćemo „preterati“ s konzumacijom hrane, i završiti s nekom kaloričnom „bombicom“ u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bi trebalo pojesti prvi obrok u danu, valja pripaziti da nam telo nije izgladnjeno.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

6. Ne pazimo na veličinu namirnica
Verovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Univerziteta Penn State je pokazala da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju kukuruzne pahuljice manjeg oblika. Glavni razlog za to je što mere željenu količinu „odokativnom“ metodom. Umesto toga, koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

7. Jedemo preobilne obroke
Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo, usporiti metabolizam i uspavati vas. Umesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnoteženog odnosa proteina i ugljenih hidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.

Tagovi: