Najzdravije ZIMSKE namirnice
Bundeva, čičoka, dajkon rotkva, klice, heljda, ren i citrusno voće, odličan su izvor vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka, a njihovo konzumiranje naročito se preporučuje zimi.
Zahvaljujući konzervisanju i zamrzavanju namirnica, upotrebi veštačkih dodataka koji proizvode dugo održavaju svežima, kada je ishrana u pitanju, skoro da ne primećujemo smenu godišnjih doba.
Ljudi često greše misleći da će, ukoliko u zimskom periodu jedu paradajz, krastavac, zelenu salatu, na taj način dobiti vitamine i minerale koje oni sadrže. Zna se da gajenje povrća i voća u stakleniku, posebno zimi, osiromašuje njihovu nutritivnu vrednost. Zbog konstantne ponude vansezonskog, konzervisanog i zamrznutog povrća i voća, često zaboravljamo na darove prirode koje su koristili naši preci kao deo svakodnevne ishrane u zimsko doba, zahvaljujući kojima su održavali dobro zdravlje. Pravilan izbor namirnica u zimskom periodu i njihova primena u ishrani mogu značajno uticati na prevenciju gripa i drugih bolesti.
ČIČOKA
Čičoka je samonikla krtolasta biljka koja ukusom podseca na nedozreli lešnik, a priprema se slicno kao krompir. Sadrži belancevine, vrlo malo skroba i inulin koji kuvanjem prelazi u fruktozu, te je posebno pogodna za ishranu dijabeticara. Bogata je kalijumom, gvožđem, fosforom, vitaminima A, B1, B2, D i u manjoj meri vitaminom C. U kulinarstvu se koristi za kuvanje i pečenje, pripremu corbi, salata, slatkih namaza… Korisna je u terapiji hipertenzije i dijabetesa.
* Narendanu čičoku začiniti prelivom od sitno seckanog luka, pomorandže ili jabuke, kašike limunovog soka, 1 dl pavlake i kašike ulja. Pojesti odmah jer cicoka brzo oksidiše.
DAJKON ROTKVA
Može se prepoznati po dugackom belom korenu (može biti i crn ili bež) sa svetlozelenom pigmentacijom. Treba birati cvrste i nenaborane primerke, a može da se čuva oko nedelju dana u frižideru. Dajkon ima nisku kalorijsku vrednost, bogat je C vitaminom i enzimima koji potpomažu varenje. Koristan je za ishranu dijabeticara, a dokazano rastvara određenu vrstu kamenja u žuci. Može da se priprema termickom obradom na različite načine, ali je najkorisnije jesti je u svežem stanju kao salatu.
BUNDEVA
Meso bundeve sadrži niz dragocenih sastojaka: bogata je vitaminima (A, C, B1, B2, B6, PP), mineralima (kalijum, fosfor, gvožđe, kalcijum), pektinom, celulozom i drugim biljnim vlaknima. Upotrebljava se kuvana i pečena ili kao dodatak džemovima, kolacima, sokovima… Kada je reč o lekovitom dejstvu, preporučuje se za otklanjanje umora, regeneraciju kože i kose, lečenje reume, artritisa, psorijaze. Odlična je kao dijetalna hrana za dijabetičare i gojazne osobe, pod uslovom da se ne koristi sa zaslađivačima. Osobe koje imaju probleme sa bubrezima i bešikom treba svakodnavno da obogaćuju ishranu ovom lekovitom namirnicom. Ulje od bundevinih semenki
upotrebljava se lečenje rana, opekotina i ispucale kože.
KLICE
Bilo da se radi o proklijalim žitaricama, semenkama ili mahunarkama, ova vrsta hrane veoma povoljno deluje na organizam. Klice sadrže vitamine i fermente neophodne za razvoj semena, a sastojci poput belančevina, skroba i masnoća prelaze u znatno jednostavnije sastojke za čije varenje je potrebno mnogo manje vremena i energije. Mogu se koristiti kao poseban obrok ili pak kao dodatak jelima. Dokazano je da su dobra preventiva protiv kancera, oboljenja srca i krvnih sudova, dijabetesa, problema sa kičmom i zglobovima, podstiču lečenje migrene, regulišu metabolizam i jacaju imunitet.
* U porciju klica (lucerke, pšenice ili nekih drugih, po želji) narendati komad bundeve i jabuku, pa dodati mlevene orahe, pavlaku, malo meda i soka od limuna.
CITRUSNO VOĆE
Poznato je da citrusi obiluju vitaminom C, ali oni mogu i da ublaže reumu i imaju antibiotsko dejstvo. Osim toga, ove dragocene namirnice snižavaju nivo holesterola u krvi i sprečavaju upale. Narandže i grejpfrut sadrže pektin koji pomaže organizmu da se oslobodi toksina iz alkohola, kafe i cigareta, tako što ih upija i transportuje preko creva. Jedna narandža sadrži balastne materije koje su potrebne za normalnu probavu. Mandarina je bogata važnim hranljivim materijama koje mogu da spreče bolove u mišicima i zglobovima.
HELJDA
Heljda spada u veoma zdravu hranu, naročito u hladnije doba godine. Njeno zrno obiluje hranljivim materijama (ugljeni hidrati, proteini, biljna ulja, minerali – kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, natrijum, gvožđe). Sadrži skoro sve vitamine B grupe i esencijalnu aminokiselinu lizin, značajnu za rast kostiju i obnavljanje krvi. Jedan od sastojaka heljde je i agrimin koji sprečava pojavu steriliteta. Lako je svarljiva, pa je mogu koristiti svi koji imaju teškoce sa probavom. Heljda jača organizam, otklanja umor, ublažava oboljenja pluća i bubrega. Priprema se kao pirinač ili se koristi u obliku brašna. Oblozi od heljde odlično su pomoćno sredstvo u lečenju artritisa
REN
U lekovite svrhe i za ishranu upotrebljavaju se koren i list ove biljke. Ren ima baktericidno dejstvo, čisti krv i izbacuje otrove iz organizma, deluje antiseptički i sprečava malokrvnost. Povoljno utiče na probavni sistem, dok sirup na bazi ove biljke pomaže u slučaju bolesti disajnih organa. Koristi se za izbacivanje viška vode iz organizma i efikasno je sredstvo za lečenje skorbuta. U naribani koren rena stavi se med, masa se dobro izmeša i iscedi se sirup. Ostatku se doda malo vode, pa se skuva, iscedi i sjedini sa prethodno napravljenim sirupom. Ovo je odličan lek protiv plućnih bolesti, deluje protiv zakrečenja krvnih sudova i snižava povišen krvni pritisak. Najčešće se koristi kao začin.
Izvor: Lekovito bilje