Najzdraviji kolač na svetu ima 2 sastojka i jeli su ga još u staroj Grčkoj

by | decembar 28, 2016

Jednostavan za pripremu, a veoma zdrav. Saznajte zašto je pasteli ili intrion bio najpoželjnija poslastica u staroj Grčkoj i na Bliskom istoku.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

To je kolač od samo dva sastojka – meda i susama – koji je toliko zdrav i lekovit da bi svako trebalo da ga proba. Recept za pasteli ili intrion star je otprilike 6 000 godina, a spominje se i u starim zapisima. Uzimali su ga ratnici za snagu pred odlazak u borbu, a žene su s njim stimulisale rad hormona.

Ovo su njegove prednosti:

– Prepun je niza vitamina i minerala
– Sadrži antioksidanse
– Reguliše masnoće u krvi
– Daje energiju za teške fizičke poslove
– Umanjuje osećaj depresije
– Popravlja raspoloženje
– Snižava nivo stresa

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Smanjite stomak ultra brzo i izgledajte fenomenalno u pripijenoj haljini

Kliknite na sledeću stranicu… 

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:

– 300 grama paste od čistog mlevenog susama – zove se tahini
– 300 grama meda

Priprema:

1. Dobro promešajte i napravite kuglice.

2. Stavite ih malo u frižider da se stegnu.

Članak se nastavlja posle reklama

Savet:

Tahini možete napraviti i sami. Trebaju vam oljuštene, sirove semenke susama, malo susamovog ulja, ali može i maslinovo ili sunocokretovo (dve kašičice ulja idu na pola do jedne šoljice semenki). Pre nego što ih sameljete u blenderu, semenke malo prepržite na tiganju dok ne dobiju zlatnu boju. Pazite da vam susam ne zagori, jer će postati gorak. Ubacite ih u blender, dodajte ulje i blendujte dok ne dobijete glatku, gustu smesu.

Pročitajte i… Ovu hranu su fit ljudi obožavali u 2016. Hoćete li i vi naredne godine?


 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: