Namirnice koje usporavaju STARENJE
Starenje je prirodna faza u životu svakog bića, a taj proces najčešće se povezuje sa spoljašnjim izgledom čoveka, dok se zanemaruje starenje organizma i unutrašnjih organa – što je svakako mnogo važnije.
Stručnjaci smatraju da promenom načina života, naročito režimom zdrave ishrane i smanjenjem stresa, svaki pojedinac može da odloži starenje.
Vitamini za podmlađivanje:
Vitamin C Kao što je poznato, osnovna funkcija ovog antioksidanta jeste borba protiv slobodnih radikla koji su odgovorni za proces starenja. Istraživački tim Instituta za molekularnu i ćelijsku biologiju u Portugalu došao je do zaključka da je vitamin C zaista u stanju da se suprotstavi potencijalno štetnom dejstvu sunčevih zraka i ubraznom starenju.
Vitamin E Njegova osnovna uloga jeste „hvatanje“ slobodnih radikala, a samim tim i zaštita hormona, enzima i ćelijske membrane od agresivnih supstanci. Ovaj vitamin čuva srce i krvne sudove, ali i druge važne organe. Najbolji izvor vitamina E su semenke suncokreta, hladna ceđena ulja, jezgrasti plodovi i soja.
Vitamin A Snažan antioksidant koji štiti vid, smanjuje bore i sprečava razvoj kancera. Zajedno sa vitaminima C i E sprečava razvoj katarakte. Ima ga u ribljem ulju, mesu, telećoj džigerici, jajima, mleku i mlečnim proizvodima, kao i drugim namirnicama životinjskog porekla. U povrću se vitamin A nalazi kao provitamin u obliku beta-karotena prisutnog u šargerepi, krompiru, spanaću, lubenici, paradajzu i raznom voću i povrću žute i crvene boje.
Složeni ugljeni hidrati
Ishrana koja doprinosi podmlađivanju organizma treba da bude bogata složenim ugljenim hidratima, kao što su integralne žitarice, voće, jezgrasti plodovi i semenke. Ove blagotvorne namirnice treba jesti u sirovom stanju, termički neobrađene. Bogate su vlaknima pa mogu da spreče hronične tegobe (opstipaciju, hemoroide, hipertenziju) koji doprinose procesu starenja. Kompleksni ugljeni hidrati prava su riznica fitohemikalija koje sprečavaju nastanak artritisa, raka i srčanih oboljenja, bora i staračkih pega.
Zeleno povrće
Zeleno povrće bogato je hlorofilom, čistačem krvi, koji ima sposobnost da pH organizma dovede u ravnotežu i da ukloni posledice različitih zagađenja kao što je udisanje duvanskog dima i benzininskih isparenja. Uz njegovo prisustvo poboljšava se apsorpcija hrane i dejstvo antioksidanata na jačanje imunološkog sistema, što predstavlja ključni aspekt usporavanja procesa starenja. Najbolji izvor hlorofila jesu klice i mladi izdanci žitarica i mahunarki, te semenke, naročito ječma i pšenice.
Voda
Obična voda je vrlo važan deo zdrave ishrane, ali ljudi je često ne unose u dovoljnoj količini. To može uzrokovati dehidrataciju mozga i senilnost kod starijih osoba. Minimalna količina koju treba popiti iznosi dve čaše vode dnevno, a optimalna šest. Osim toga, tečnost se u organizam unosi i svakodnevnim konzumiranjem voća, čajeva i ceđenih sokova.
Izvor: Top zdravlje