Namirnice za zdrave oči i odličan vid
Mrena i druge degenerativne promene na oku možda se ne mogu izbeći, ali se mogu usporiti, na primer dodavanjem A, C i E vitamina kao i cinka, luteina, betakarotena i omega-3masnih kiselina u ishranu. Pritom, ne mislimo na dodatke vitamina u obliku tableta!
1. Sok od narandže
Vitamin C blagotvorno deluje na zdravlje očiju. Poboljšava očni pritisak i može smanjiti rizik od katarakte, odnosno mrene (zamućenja u središtu sočiva zbog kog možete videti više slika). Uzimanjem 500 mg na dan vitamina C može se usporiti napredak senilne makularne degeneracije za oko 25 posto i gubitak vidne oštrine za 19 posto kod osoba s visokim rizikom za bolesti, otkrila je jedna studija. Dve šoljice soka od narandže ili šoljica limunade osiguraće vam dovoljan nivo C vitamina.
2. Školjke
Odličan su izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje očiju i vida. Cink omogućava vitaminu A da proizvede pigment melanin koji štiti oči, te je povezan s poboljšanim noćnim vidom. Preporučuje se 40 do 80 mg cinka na dan, a naći ćete ga u šest kamenica (76,3 mg cinka). Ostale namirnice koje su bogate cinkom su govedina, pasulj i orašasti plodovi, ali razlika je ogromna…
3. Kelj
Bogat je luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji se takođe nalaze u vašim očima, kaže nutricionista Džoj Bauer. Antioksidansi u kombinaciji štite oči od štetnih slobodnih radikala i upijaju 40 do 90 posto intenzivnog plavog svetla. Zeleno lisnato povrće poput kelja može povećati gustoću pigmenta u delu mrežnjače koja je odgovorna za detaljan pregled te nam pomaže u čitanju, što dovodi do njene bolje zaštite, a možda i manjeg rizika od makularne degeneracije, objašnjavaju stručnjaci.
4. Kikiriki
Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano odlaže navlačenje mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju niske nivoe omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) verovatno su razvile bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, kao i oštećenja krvnih sudova mrežnjače koja mogu uzrokovati slepilo.
5. Kvinoa
Ishrana namirnicama niskog glikemijskog indeksa smanjuje rizik od senilne makularne degeneracije za osam posto. Dakle, treba se usredsrediti na celovite žitarice u ishrani kao što su kvinoa, umesto rafinisanih ugljenih hidrata poput hleba i ostalih proizvoda od belog brašna.
Izvor: Večernji.hr