Ne, nimalo ne goje! Jedite ove super grickalice koliko god hoćete bez griže savesti!
Većina nas ne može da zamisli dan bez grickalica – uz omiljenu seriju, dobru knjigu, prvu jutarnju kafu, za prekraćivanje vremena na radnom mestu… Ipak, slani ili slatki usputni zalogaji mogu biti nezdravi, a svakako će nas koštati par kilograma više.
Ipak, ne brinite – postoje i zdrave, niskokalorične grickalice koje će vam utoliti glad i dosadu, a neće narušiti vašu figuru! 🙂
1. ČIPS OD KELJA
U Americi ova zdrava grickalica već je proglašena superhranom, a daleko je zdravija alternativa običnom čipsu. Kelj obiluje antioksidansima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama, a pritom je niskokalorična namirnica.
Uprkos tome što vam na prvu loptu čips od kelja ne deluje previše ukusno, ova slana zanimacija uopšte nije toliko loša, i prilično je laka za pripremu. Sitno iscepkane listiće kelja prelijte mešavinom od dve kašike maslinovog ulja i dve kašike jabukovog sirćeta.
Listiće rasporedite na papir za pečenje i pecite desetak minuta na 180 stepeni. Na kraju, posolite po želji.
Pročitajte i… Slasna pica koja će vam pomoći da smršate? O, da!
Koje još ukusne, a zdrave grickalice možete da „klopate“ do mile volje saznajte na sledećoj stranici…
2. PEČENA LEBLEBIJA
Leblebija važi za jednu od najzdravijih namirnica sveta, a bogata zaliha prehrambenih vlakana čini je dragocenom za zdravlje srca i probave. Važan je izvor belančevina i pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. I odlično može da zameni kalorične, nezdrave grickalice.
Ostavite leblebije da prenoće u vodi, a ujutru iscedite i u novoj vodi ih kuvajte desetak minuta. Skuvane leblebije procedite, osušite i poprskajte maslinovim uljem. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Kada su gotove, pospite ih solju i biberom, a po želji i origanom, čili papričicom ili drugim začinom koji volite.
3. KOKICE
Kokice su zdrava alternativa čipsu, smokiju, grisinama ili krekerima, ali samo one domaće, koje ćete ispržiti sami na par kapi ulja. Kokice se ubrajaju u celovite žitarice, a opšte je poznate da je njihovo konzumiranje povezano sa nižim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, čak i nekih vrsta raka.
Pročitajte i… Salata Kim Kardašijan koja joj je pomogla da izgubi preko 20 kilograma
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje