Nedoumice sa ishranom: Koja vrsta hleba je najzdravija?
Beli hleb, integralni, onaj sa celim žitaricama ili hleb od kiselog testa – teško je reći koji je izbor najzdraviji.
Zato doktorka Rouzmari Stenton otkriva sve tajne pojedinih vrsta hleba i predlaže najzdraviju varijantu.
Beli hleb
Beli hleb, osim ako je napravljen od izbeljenog brašna, pravi se od pšenice kojoj se tokom procesa mlevenja uklanja spoljni sloj zrna. To rezultira jako mekim kriškama i blagim ukusom. Beli hleb sadrži manju količinu vlakana, oko jedan gram po kriški, ali dobar je izvor proteina i ugljenih hidrata. Međutim, često dodati aditivi, koji podstiču rast i bujanje testa, takođe podižu glikemijski indeks, tako da osećaj sitosti nakon te vrste hleba ne deluje jako dugo. Zato je kriške belog hleba najbolje kombinovati sa namirnicama koje su bogate proteinima, poput jaja, sira i piletine. Beli hleb sa većim udelima vlakana, obično iz mahunarki, ima više zdravstvenih prednosti od običnog belog hleba. Međutim, obogaćeni beli hleb nije toliko zdrav kao integralni jer ne sadrži čitav niz vitamina i minerala.
Integralni hleb
Kada je napravljen od celih žitarica, integralni hleb ima sličnu nutritivnu vrednost kao i hleb od celih žitarica. Međutim, često se integralni hleb dobija kombinovanjem belog brašna sa mekinjama i pšeničnim klicama koje se usitnjavaju za vreme mlevenja. Na taj način nastane brašno sa dužim rokom trajanja, ali takav hleb ne poseduje jednaku hranljivu ravnotežu. Integralni hleb ima više vlakana, vitamina i minerala od belog hleba, i obogaćen je jodom folnom kiselinom. Osim toga, integralni hleb se znatno brže vari i ima veći glikemijski indeks od hleba sa celim žitaricama – dve kriške sadrže oko 2 grama vlakana.
Hleb od celih žitarica
Dok je integralni hleb zapravo beli hleb pomešan sa žitaricama, hleb od celih žitarica sadrži semenke žitarica koje se dodaju integralnom brašnu, pa se time postiže veća nutritivna vrednost. Hleb od celog zrna, uključujući i vrste od raženog testa i one od kiselog testa, ima oko četiri puta više vlakana od belog hleba, što ga čini jednim od najzdravijih izbora. Hleb od celog zrna ima niski glikemijski indeks jer se semenke i žitarice nešto duže vare. Zato je ova vrsta hleba dobar izbor za ručak, pogotovo ako jedete sendviče jer će duže trajati osećaj sitosti. Soja i laneno ulje hlebu daju dobru dozu omega-3 masnih kiselina, a po pitanju vlakana jedna kriška sadrži od 1,5 do 4,5 grama.
Raženi hleb od celog zrna
Raženi hleb znatno je grublje i teže teksture od drugih vrsta hleba zahvaljujući nižem nivou glutena. Svetli raženi hleb, napravljen od raženog i pšeničnog brašna, po pitanju zdravog izbora nalazi se u sredini između belog i integralnog hleba, a onaj sa dodanim žitaricama nalazi se na samom vrhu zdravog izbora zbog visokog udela vlakana i vitamina. Ali, ova vrsta hleba nije pogodna za osobe sa celijakijom.
Hleb od kiselog testa i celih žitarica
Kiselo testo diže se i do 18 sati, pa je tako ova vrsta hleba znatno jačeg ukusa i niskog glikemijskog indeksa. Vitamini, minerali i razna vlakna u ovome hlebu razlikuju se zavisno od korišćenog brašna. Prema rečima nutricionista, hleb od kiselog testa sa celim žitaricama definitivno je najzdraviji. Ali, treba obratiti pažnju prilikom kupovine. Naime, neke vrste hleba od kiselog testa zapravo imaju samo dodati veštački ukus i nisu napravljene od pravog kiselog testa, zato svakako proverite etiketu.
Izvor: Tportal.hr