Neobična krempita
Za koru:
- 7 žumanaca
- 2 cela jajeta
- 6 kašika šećera
- 3 kašike ulja
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 7 belanaca
- 12 kašika šećera u prahu
- 6 kašika šećera
- 8 dl mleka
- 4 pudinga od vanile
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 g putera
Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, cela jaja i šećer u penastu masu. Zatim dodati ulje, mešavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo i umutiti mikserom.
2. Tepsiju (25×30 cm) nauljiti i posuti brašnom. Sipati u nju pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. Umutiti belanca u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati šećer u prahu muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. U šerpu sipati 6 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile pa sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U topao puding dodati šam od belanaca i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Preko ohlađene kore u tepsiju sipati pripremljen fil i ostaviti da se stegne.
2. Posebno sjediniti izlomljenu čokoladu i puter pa otopiti na pari i preliti preko stegnutog fila. Sačekati da se glazura stegne a zatim krempitu iseći na kocke.
Izvor: Dobra hrana