Neodoljiva torta: Čarolija sa višnjama

by | mart 29, 2016
Foto: Dobra Hrana

Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
Za kore:
– 4 jajeta
– 100 g šećera
– 100 g putera
– 100 g čokolade za kuvanje
– 100 g brašna
– 20 g gustina
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanil-šećer
– 2 dl soka od višanja
Za fil od višanja:
– 350 g zrelih višanja
– 2 dl soka od višanja
– 3 kašike šećera
– 2 kašike gustina
Za fil od čokolade:
– 6 dl slatke pavlake
– 200 g krem sira
– 100 g šećera u prahu
– 15 g želatina u granulama
– 100 g čokolade za kuvanje
– 100 g bele čokolade
Za dekoraciju:
– 3 dl slatke pavlake
– 200 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Kore:
1. Čokoladu i puter otopiti na pari pa ostaviti da se prohlade.
2. Penasto umutiti jaja sa šećerom i vanil-šećerom. Potom uz neprestano mešanje varjačom postepeno dodavati mešavinu brašna, gustina i praška za pecivo. Na kraju dodati prohlađenu smesu od čokolade i polako promešati.
3. Okrugli kalup za tortu obložiti papirom za pečenje te u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC oko 20 min. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno preseći napola i poprskati sokom od višanja.
Fil od višanja:
Sjediniti očišćene višnje, sok od višanja, šećer i gustin pa dobro izmešati. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
Fil od čokolade:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Posebno umutiti krem sir sa šećerom u prahu te sjediniti sa šlagom od slatke pavlake.
3. Želatin preliti sa 6 kašika hladne vode i promešati da nabubri pa dodati u pripremljenu smesu od šlaga i sira. Polako promešati i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati otopljenu čokoladu za kuvanje, a u drugi otopljenu belu čokoladu.
Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i preliti je filom od višanja te ostaviti da se fil stegne. Zatim pomoću poslastičarskog džaka naneti fil od crne čokolade, preko njega na isti način naneti fil od bele čokolade i prekriti ga drugom korom.
2. Posebno rastopiti čokoladu sa slatkom pavlakom na pari. Dobijenu smesu ostaviti da se ohladi, a potom je umutiti u krem i premazati preko torte.

Tagovi: