Nešto lagano za obožavaoce ribe: Mađarski fiš paprikaš
Pravi mađarski fiš paprikaš se pravi u okrugu Baranya ili Baranja. Vrlo je ljut i slatkast, naročito ako se koristi više vrsta rečne ribe.
Za ovaj recept mogu se koristiti šaran, som, smuđ, štuka, što više ribe paprikaš je ukusniji.
Potrebno:
1kg šaran ili mešana riba
700gr glave soma, šarana, štuke
2-3 veće crvene sveže šilja paprike
2 kašike crvene slatke mlevene paprike
4 veća žuta luka
1 kafena kašika ili po želji ljute mlevene paprike
1/2 litre slatkog kuvanog paradaiza
3dl belog vina
soli po želji
Glavice luka očistite, isecite na četvrtine i stavite u blender sa malo vode. Usitnjeni luk dodajte u veći lonac, s vrlo malo ulja, ako je gusto dodajte malo vode. Posolite lagano i dinstajte dok luk ne omekša i požuti, povremeno lagano mešajte, da ne zagori. Za to vreme riblje glave soma, šarana i/ili štuke operite i potopite u hladnoj vodi, a potkovice i finu ribu malo posolite i pustite da stoji.
U blender dodajte naseckanu crvenu šilja papriku, malo soli i malo vode, izmiksajte sitno. Posle toga u sadržaj dodajte 2 pune kašike crvene mlevene slatke paprike i dobro promešajte i pustite da odstoji dok luk ne omekša.
Kad je luk spreman, dodajte svu papriku iz blendera i promešajte. Posle par minuta dodajte riblje glave uz vodu u kojoj su bile natopljene oko 3 dl i malo posolite. Pustite da se kuva oko 30 – 45 minuta na srednjoj temperaturi bez mešanja samo malo prodrmajte lonac. Posle toga glave možete da izvadite, ako želite, jer ste dobili osnovu.
Onda dodajte finu ribu (potkovice), kuvani paradaiz i oko 2dl vina. Dodajte još vode i pojačajte vatru i kuvajte oko 30 minuta uz povremeno probanje. Ako je potrebno dodajte soli, malo bibera, ljute paprike, vina. Kada ste zadovoljni ukusom Fiš je gotov.
Posluživanje:
Poslužite uz domaće sveže rezance ili široke rezance s jajima. Fiš je najbolje jesti u dobokim i većim činijama. Servira se fiš supa uz komad ribe i rezance.
Savet:
Ukoliko želite da vaš fiš bude baš ljut, možete posebno za sebe napraviti ljući. Priprema je laka. Uzmite malo fiš supe u poseban lončić i dodajte ljute paprike po želji i prokuvajte par minuta. Svako sebi može dodatno zaljutiti fiš, po želji.
Prijatno…
Foto: Guliver/Getty