Njoke od bundeve u sosu
Potrebno je:
Za njoke:
– 1/2 kg pečene domaće bundeve, 300 g oštrog brašna, 1 žumance .
Za sos:
– 50 g putera, 50 g rendanog svežeg parmezana, 50 g krupno mlevenih oraha, 1 grančica sveže žalfije, so i biber.
Priprema:
– Očistite bundevu i isecite je na kocke, koje ćete poređati u pleh. Potom je začinite sa malo maslinovog ulja i soli.
– Pecite 35 minuta na 200 stepeni C (dok ne omekša).
– Mlaku bundevu izgnječite i pretvorite u pire, dodajte žumance i pospite trećinom brašna. – Lagano mesite, a onda dodajte malo soli i ostatak brašna (dok masa ne postane malo mekša od testa za hleb).
– Testo podelite na 8 jednakih komada, pa rukama oblikujte štapiće debljine 1 cm. Nožem isecite svaki štapić testa na male njoke (1-1,5 cm).
– Gotove njoke blago pritisnite viljuškom, kako bi se u prevojima zadržalo više sosa, i obavezno pospite brašnom da se ne bi zalepile. Ostavite ih da se osuše, oko pola sata.
– U proključalu vodu dodajte supenu kašiku krupne morske soli i spustite njoke. Nekoliko minuta nakon što isplivaju (to je znak da su gotove) vadite ih francuskom kašikom.
Priprema sosa:
– U rastopljeni puter dodajte sitno seckanu žalfiju i krupno mleveni orah, pa lagano zagrejte smesu. Dodajte njoke i sve zajedno propržite. Servirajte vruće, sa dosta rendanog parmezana.
Razgovarala: Brankica Treskavica
Recept Nataše Kažić i Ivana Markovića iz Beograda.
Foto: Thinkstock