Njoke u kiselom sosu
POTREBNO JE:
Za njoke:
- 1/2 kg krompira
- 100 g oštrog brašna
- 1 jaje
- malo soli
Za sos:
- 1/2 kg svinjskog buta
- 1/2 l sosa od paradajza
- 1/2 pavlake
- 200 g trapista
- 1 kašika brašna
- so, biber, origano, bosiljak
PRIPREMA:
1. Krompir skuvati sa ljuskom, oljuštiti i napraviti pire, posoliti, dodati jaje i mešati. Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije homogena smesa.
2. Od smese napraviti jufkice u oblika valjka, uvaljati ih u brašno i seći komadiće veličine 1 cm i oblikovati po želji.
3. Njoke kuvati u ključaloj vodi sa malo ulja. Sačekati da isplivaju na površinu i ostaviti ih još pola minuta.
4. Sos: meso iseckati na kockice, posoliti, pobiberiti, posuti origanom i bosiljkom pa ostaviti 10 minuta da odstoji u marinadi.
5. Propržiti meso, dosuti paradajz sos i kuvati na tihoj vatri. Na kraju dodati pavlaku pomešanu sa kašikom brašna, malo origana i bosiljka i kuvati još 3 minuta.
6. Njoke staviti na tanjir pa preliti sosom.
Recept Emilije Mitrović iz Inđije
Izvor: Pošalji recept