Nova istraživanja: Šta su postbiotici i kako utiču na naše zdravlje

by | novembar 23, 2021
Šta su postbiotici

Čuli ste za probiotike i prebiotike. Ali, šta su postbiotici?

Ključ dobrog zdravlja leži duboko u crevima, tvrdi nauka. Da biste ih pokrenuli, naučite šta je korisno da jedete.

Čuli ste za probiotike i prebiotike. Naučnici se sad bave i trećim akterom kada je u pitanju naš mikrobiom – postbioticima. Oni gledaju na postbiotike kao na korisna bioaktivna jedinjenja koja mogu igrati važnu ulogu u sprečavanju upala i podržavanju imunološkog sistema.

Stvaranju postbiotika i poboljšanju našeg zdravlja može pomoći konzumiranje određene hrane.  Ne možemo da kontrolišemo genetske faktore rizika, ali izbor zdrave ishrane može biti džoker iz rukava kada je naše zdravlje u pitanju. Evo šta sve treba da znate o postbioticima i kako da iskoriste njihovu moć.

Šta su postbiotici: Moćni, ali misteriozni

Postbiotici su aktivni igrači našeg mikrobioma, koji živi u crevima i sastoje se od biliona različitih mikroorganizama. Tek počinjemo da shvatamo odnos između našeg mikrobioma i zdravlja, ali već znamo da je zdrav i raznovrstan mikrobiom povezan sa, na primer, manjim rizikom od depresije, gastroenteroloških bolesti, kao i autoimunih stanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Da bi naš mikrobiom procvetao, moramo hraniti korisne bakterije – probiotike, koji žive u njemu. Tu dolaze na scenu prebiotici: nalaze se u hrani kao što su banane, crni i beli luk, koji su gorivo za probiotike, a koji proizvode postbiotike. Ova trijada pomaže da naš gastrointestinalni sistem nesmetano funkcioniše.

Ulogu postbiotika je teže razumeti. U suštini, oni su nusproizvodi i mogu uključivati jedinjenja poput masnih kiselina kratkog lanca (koji su korisni za naše zdravlje i imunitet) i enzime. Postbiotici imaju potencijal da utiču na naš nervni sistem, imunološki odgovor, metabolizam i funkciju creva.

Naučnici još uvek ne razumeju tačno kako funkcionišu postbiotici, ali znaju da oni mogu doprineti očuvanju sluzokože creva, što utiče na smanjenje upala u telu. Zapaljenski procesi su povezani s nizom bolesti, uključujući dijabetes i srčane bolesti, pa je držanje upale pod kontrolom ključno.

Članak se nastavlja posle reklama

Obezbedite sebi postbiotike

Pravilo broj 1: Jedite raznovrsno, poželjno biljne namirnice, bogate vlaknima i fermentisanu hranu. Dopunite svoj obrok hranom bogatom prebioticima, poput artičoka, špargli i paradajza. Dodajte vlakna iz voća, poput malina i borovnica, i integralnih žitarica. I obavezno jedite fermentisanu hranu koja sadrži probiotike, poput jogurta, kiselog povrća i kimčija.

Doslednost je ključna. Iako svako od nas ima jedinstveni mikrobiom, on je sposoban da reaguje na promene u načinu ishrane. Moramo se kontinuirano zdravo hraniti da bismo osetili prednosti od svih koristi koje nudi mikrobiom.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Evo šta da jedete za više energije u 30-im, 40-im, 50-im…

lepotaizdravlje.rs Ardani Saputro / iStock via Getty