Novo istraživanje: Stevija kao efikasna zamena za šećer

by | avgust 24, 2012

Istraživači tvrde da su pronašli formulu za mafin sa stevijom koji ima sve osobine mafina sa šećerom i četiri puta uvećava sadržaj dijetetskih vlakana.

Nova studija objašnjava formulu mafina sa stevijom u kom je 30 odsto šećera zamenjeno stevijom rebaudiozid A.

Istraživači tvrde da mafin sa stevijom zadržava sve osobine mafina sa šećerom i čak znatno uvećava sadržaj dijetetskih vlakana kada se doda inulin ili polidekstroza.

„Glukozidi iz lišća stevije rebaudiane Bertoni, autohtone biljke koja raste u centralnom delu Južne Amerike, mogu biti alternativa veštačkim zaslađivačima u pekarskoj proizvodnji“, kaže se u studiji.

Članak se nastavlja posle reklama

Steviol glikozidi su prošlog novembra odobreni za upotrebu u Evropskoj uniji u 31 kategoriji hrane, uključujući cerealije sa visokim sadržajem dijetetskih vlakana. Međutim, stevija trenutno ne može da se koristi u pekarskim proizvodima. Ipak, istraživači se nadaju da će s obzirom na prirodno poreklo i istoriju upotrebe stevije, glikozidi biti dozvoljeni i u drugim vrstama zaslađene hrane, kao što su pekarski proizvodi.

Stevija u Sjedinjenim Američkim Državama ima status sastojka koji je bezbedan za upotrebu i može da se koristi u pekarskim proizvodima.

Istraživači su u ovoj studiji poredili nekoliko vrsta dijetetskih vlakana. Otkriveno je da kombinacija inulina ili polidekstroze sa rebaudiozidom A daje rezultate najsličnije klasičnom mafinu sa šećerom.

Članak se nastavlja posle reklama

Formula stevije sa inulinom ili polidekstrozom dovela je do značajnog porasta sadržaja dijetetskih vlakana. Mafin sa šećerom sadrži 1,3g dijetetskih vlakana u 100g, a kad se koristi inulin sadržaj vlakana raste na 4,6 odsto, dok pri upotrebi polidekstroze raste na 7,1 odsto, što predstavlja uvećanje za preko 400 odsto.

Dodaje se da bi ovo trebalo da bude dovoljno da se dobije status izvora dijetetskih vlakana po EU regulativi i da se mafini sa stevijom sa polidekstozom označe kao proizvodi sa visokim sadržajem dijetetskih vlakana.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: