Novogodišnji čokoladni čizkejk
Čokoladni kolač je uvek rešenje. Svi vole čokoladu, a i oni koji kažu da je ne vole, nemaju ništa protiv da pojedu jedno parče čokoladne poslastice. Donosimo vam recept koji će vam sigurno biti od koristi tokom predstojećih praznika.
Sastojci:
- 80ml ruma
- 265g suvog grožđa
- 170g čokoladnih biskvita
- 55g bademovog brašna
- 80g otopljenog maslaca
- 3 kašičice želatina u prahu
- 500g krem sira
- 60g šećera u prahu
- 200g rastopljene crne čokolade
- 600ml slatke pavlake
- 100g naseckane crne čokolade
- 80ml slatke pavlake
Priprema:
Pomešajte rum i suvo grožđe. Ostavite da odstoji 30 minuta.
Pleh za pečenje prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje.
Pomešajte mleveni čokoladni biskvit, bademovo brašno i rastopljeni maslac. Stavite u pleh za pečenje i držite u frižideru oko 30 minuta.
Pomešajte 2 kašike hladne vode sa želatinom. Pustite da odstoji 5 minuta.
Ocedite grožđice i sačuvajte rum. Mikserom dobro izmešajte krem sir, šećer u prahu i rum. Zagrejte smesu želatina u mikrotalasnoj pećnici oko 30 sekundi ili dok se želatin ne otopi. Ostavite 2 minuta da se ohladi. Dodajte u krem sir i promešajte. Umešajte rastopljenu čokoladu. Lagano umešajte umućene slatke pavlake i suvo grožđe iz ruma.
Prelijte čokoladnu smesu preko keksa i izravnjajte površinu. Stavite u frižider na najmanje 4 sata.
Zagrejte slatku pavlaku u maloj šerpi na laganoj vatri. Kada provri, umešajte čokoladu.
Prekrijte tortu preostalim šlagom. Prelijte čokoladom i poslužite.
Pročitajte i … Pravi zimski desert: Pečene kruške sa cimetom i orasima
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu
Foto: Thinkstock
A.G.
Tagovi: