Obuzdajte APETIT!
Problem gojaznosti veoma je rasprostranjen i ima snažnu tendenciju rasta, zbog čega lekari, ali i fitoterapeuti, traže način kako da pomognu ljudima sa viškom kilograma da smanje unos hrane.
Sve je više naučnih studija koje potvrđuju postojanje hormona gladi, koji utiče na prenošenje impulsa u mozak i prisiljava nas da jedemo veće ili manje količine hrane tokom obroka, u zavisnosti od naše telesne građe i životnih navika. S druge strane, danas je teško razgraničiti pojam prave gladi od halapljivosti ili uzimanja hrane „na nervnoj bazi“.
Gladovanje pojačava želju za hranom
Istraživanja pokazuju da čak 44 % žena pokušava da smanji telesnu težinu, dok je više od 90% njih bar jednom u životu primejivalo neku vrstu dijete. Međutim, činjenica je da većina dijeta podrazumeva i gladovanje, što izaziva dodatnu žudnju za jelom. Pogrešno je mišljenje da je izgladnjavanje pravi recept za „skidanje“ kilograma. Što je glad veća, potreba za hranom raste, a karakter nam često ne dozvoljava da se odupremo žudnji. Neredovna ishrana, odnosno gladovanje, samo pojačava apetit, jer tada pada nivo šećera u krvi, a pošto je telu neophonda energija, mozak snažno signalizuje oesćaj gladi. Glad je u suštini normalna reakcija organizma na manjak kalorija. Glavni problem krije se u pogrešnom izboru namirnica kojima se utoljava apetit, kao i prekomernom unosu hrane, čemu su naročito sklone osobe koje pate od takozvanog kompulzivnog poremećaja, depresivni i nervozni ljudi, ali i veliki gurmani. Konzumiranje veće količine vode dvadesetak minuta pre jela, unošenje hrane bogate vlaknima, izbegavanje slatkiša na bazi rafinisanog šećera, redovni obroci, ali i upotreba biljnih čajeva koji ubrzavaju metabolizam i regulišu apetit mogu da pomognu.
Namirnice za smanjenje apetita
Dokazano je da mahunarke kao što su pasulj, soja, sočivo ili leblebije suzbijaju glad jer sadrže kolecistokinin, hormon koji smanjuje apetit, pa je samim tim jedan od najefikasnijih boraca protiv viška kilograma. U naučnim studijama dokazano je da je nivo ovog hormona znatno porastao kod osoba koje su redovno konzumirale mahunarke, koje, osim toga, održavaju optimalan nivo šećera u krvi, pa shodno tome, u dužem intervalu zadržavaju osećaj sitosti. Pored toga, smanjuju holesterol i odličan su prirodni laksativ, potpomažu pražnjenje i čišćenje creva od naslaga stare stolice, te samim tim i detoksikuju organizam. Da bi se izbeglo nadimanje, koje je česta posledica konzumiranja ovih namirnica, potrebno je u jelo na kraju kuvanja dodati mirođiju i beli luk. Integralne žitarice spadaju u složene ugljene hidrate pa ne izazivaju prekomerno lučenje insulina (kao prosti ugljeni hidrati poput šećera), a ipak podstiču oslobađanje serotonina, hormona koji podstiče dobro raspoloženje i smanjuje apetit. Pirinač, ovas, ječam, raž ili pšenica bogati su vlaknima koja stvaraju osećaj sitosti i smanjuju apetit, poboljšavaju probavu, leče opstipaciju, zbog čega su odličan izbor za one koji žele da smršaju, a da ne osete glad.
Čajevi
Čaj od nane pomaže u razgradnji masnoća i smanjuje apetit, a efikasno je sredstvo za oslobađanje od stresa. Odličan je izvor energije i bogat je kalijumom, kalcijumom, fosforom i magnezijumom, koji je vrlo značajan za metabolizam. S obzirom da je stres čest uzrok prekomernog konzumranja hrane, čaj od nane, kao i upotreba eteričnog ulja, mogu biti od pomoći u obuzdavanju apetita uzrokovanog psihičkom neravnotežom. Zeleni čaj s razlogom je postao nezaobilazan deo dijeta za mršavljenje. Poznato je da ovaj napitak ubrzava metabolizam, podstiče trošenje energije, sprečava apsorpciju masti i pomaže u regulaciji glukoze, a naučnici sa Univerziteta u Čikagu utvrdili su i da smanjuje apetit. Dakle, ovaj napitak višestruko pomaže u procesu mršavljenja i pritom je vrlo značajan za održavanje antioksidativnog dejstva.
Voće
Jabuka je prava riznica sastojaka koji pozitivno deluju na ljudski organizam. Ovo voće obiluje vlaknima koja podstiču i regulišu varenje, normalizuju crevnu floru i rešavaju problem dijareje i opstipacije. Ova vlakna bubre u želucu i na taj način stvaraju osećaj sitosti i smanjuju apetit. Stoga je jabuka nezaobilazna namirnica u svim dijetama, a pritom snižava nivo holesterola i šećera u krvi i deluje antikancerogeno. Kruške, kao i jabuke, sadrže veliku količinu vlakana koja daju dugotrajan osećaj sitosti. Osim toga, bogate su pektinom koji smanjuje nivo šećera u krvi i obuzdavaju apetit. Guarana je biljka koja raste u Venecueli i Brazilu, a njeni bobičasti plodovi tradicionalan su lek za ublažavanje crevnih tegoba, infekciju urinarnog trakta i glavobolje. Njen glavni sastojak guaranin po satavu je identičan kofeinu, ali ga u ovoj biljci ima triput više nego u kafi. Često se koristi kao dodatak u proizvodima za mršavljenje jer utiče na smanjenje apetita. Ipak, zbog vrlo visokog sadržaja kofeina neophodan je oprez u konzumiranju guarane. Slatkast miris vanile deluje umirujuće i odlično je sredstvo protiv „napada gladi“. Ova biljka poznata je kao moćan afrodizijak i digestiv, ali se ipak najčešće koristi kao začin. Kokosovo ulje odlično je za smanjenje apetita, pa ukoliko se doda u hranu, obezbeđuje duži osećaj sitosti.
Izvor: „Lekovito bilje“.