Ocenite recepte za najlepše torte!
Osim ocene za svaki recept, možete nam i u komentarima napisati kako su vam se naše torte dopale, kao i to čega biste voleli da ima više!
Torta sa šljivama i lešnicima
Sastojci:
za kore
– 9 belanaca
– 9 kašika šećera
– 12 kašika mlevenih lešnika
– 2 kašike brašna
za fil
– 15 žumanaca
– 200 g šećera
– 1 margarin
– 3 dl soka od višanja
– 300 g očišćenih višanja iz kompota
za dekoraciju
– 4 dl šlaga od slatke pavlake
– 200 g seckanih lešnika
Priprema
Kore:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati mlevene lešnike i brašno te polako promešati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega 1/3 pripremljene smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala
ispeći još dve kore.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca sa šećerom. Kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se šećer ne rastopi.
2. U ohlađenu smesu dodati penasto umućeni margarin deserti pa izmiksati. Na kraju dodati oceđene višnje i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Pečene kore poprskati sokom od višanja, potom ih premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati seckanim lešnicima.
Ljubavno gnezdo
Sastojci:
za koru I
– 10 belanaca
– 20 kašika šećera
– 2 kašike sirćeta
– 6 kašika griza
za koru II
– 10 belanaca
– 20 kašika šećera
– 2 kašike sirćeta
– 10 kašika oraha
– 4 kašike prezle
– 2 kašike brašna
za fil
– 20 žumanaca
– 20 kašika šećera
– 375 g margarina
– 20 kašika mlevenih oraha
– 3 šlaga
– 200 g mlevenog keksa
– 100 g čokolade
– 2 kutije ”mančmelou”
za dekoraciju
– 3 šlaga
Priprema
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 belanaca u čvrst sneg.
2. Postepeno dodati 10 kašika šećera, 1 kašiku sirćeta, 3 kašike griza i mutiti sve vreme.
3. Kalup obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rereni na 170 ºC 60 min. Na isti način od preostalih sastojaka ispeći još jednu koru.
Kora II:
1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg. Postepeno dodavati 10 kašika šećera, 1 kašiku sirćeta i mutiti sve vreme.
2. Na kraju dodati 5 kašika mlevenih oraha, 2 kašike prezle i poleko promešati.
3. Kalup obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rereni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu
koru.
Fil:
1. Žumanca i šećer sjediniti i kuvati na pari mešajući sve dok se ne dobije ujednačena masa.
2. U ohlađenu masu dodati margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati mlevene orahe i polako promešati.
3. Posebno umutiti šlag prema uputstvu sa kesice, dodati mleveni keks i polako promešati. Sjediniti sa prethodno pripremljenom smesom i podeliti na dva dela.
4. U jedan deo dodati otopljenu čokoladu i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Tamnu koru premazati polovinom tamnog fila, prekriti svetlom korom i premazati polovinom svetlog fila.
2. Poređati ”mančmelou” i premazati ostatkom tamnog fila, preklopiti tamnom korom, naneti ostatak svetlog fila i završiti svetlom korom. Premazati šlagom i dekorisati po želji.
Ostatak recepata potražite OVDE gde ćete moći da ocenite svih 10 recepata za raskošne torte!