Oduševite vaša čula: Oranž torta
Sastojci:
Za podlogu:
– 750 g bundeve
– 750 g jabuka
– 200 g šećera
– 1 kašičica đumbira u prahu
– 1 kašičica cimeta
– 1 kesica vanil-šećera
– 4 jajeta
– 8 kašika šećera
– 100 ml ulja
– 100 ml mleka
– 8 kašika brašna
– 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
– 800 ml mleka
– 5 kašika šećera
– 2 pudinga od vanile
Za dekoraciju:
– 1 šlag krem
– 100 g bundeve
– 100 ml vode
– 1 kašičica šećera
– 1 kašika gustina
Priprema:
Podloga:
1. Bundevu očistiti od semenki i kore, iseći na kocke. Jabuke oguliti i iseći na kocke. Pomešati jabuke i bundeve, dodati vanil-šećer, đumbir, cimet i izmešati.
2. Kalup ili dublju posudu za pečenje podmazati puterom i posuti 100 g šećera, preko staviti pomešane kockice i posuti s ostatkom šećera. Peći na 200°C oko 30 minuta.
3. Umutiti belanca sa šećerom, dodavati jedno po jedno žumance, a zatim i ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Kalup izvaditi iz rerne, preliti smesu za patišpanj i peći na 180°C još 20-25 minuta.
4. Pečenu podlogu prevrnuti na tacnu tako da biskvit bude dole i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. U 100 ml mleka razmutiti puding od vanile, a ostatak mleka ostaviti da provri sa šećerom. Dodati mešavinu u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Dok je još toplo, staviti preko sloja od bundeva i jabuka, pa ostaviti da se ohladi.
Dekoracija:
1. Umutiti šlag krem prema upustvu s kesice i premazati tortu.
2. Skuvati bundevu isečenu na kockice sa šećerom i vodom. Izblendirati, dodati gustin i skuvati da se zgusne. Dok je mlako staviti u špric za šaranje i ukrasiti tortu.