Opasne kupovne namirnice: 11 vaših omiljenih proizvoda iz supermarketa koji su skrivena pretnja, a kupujete ih svaki dan
Ovo su opasne kupovne namirnice koje većina nas konzumira svakodnevno, nesvesni da i te kako štetimo svom zdravlju.
Kladimo se da redovno kupujete barem jedan od ovih proizvoda nastavku u supermarketu? U međuvremenu, oni kriju mnoge opasnosti po zdravlje.
Iako nisu svi proizvodi iz supermarketa loši, neki od njih predstavljaju stvarnu pretnju po zdravlje kada se redovno konzumiraju. Evo nekih od njih u nastavku.
Opasne kupovne namirnice
Beli hleb
Beli hleb iz supermarketa je ono čega se pre svega treba čuvati. Kupovina određenih marki „pšeničnog“ hleba možda nije tako bezopasna, jer se pšenica često pravi od obogaćenog brašna, a ne od integralnog. Cela pšenica sadrži celo jezgro, uključujući vlakna i druge hranljive materije, dok je obogaćeno brašno lišeno hranljivih materija kada se prerađuje u brašno, a samo deo njih je zamenjen nečim u procesu obogaćivanja. Da biste bili sigurni da kupujete pravi hleb od celog zrna, proverite sastojke i uverite se da je „hleb od celog zrna“ prvi sastojak naveden na etiketi.
Krekeri, brusketi i grickalice
Najpogrešnija reč u proizvodima u ovoj kategoriji je „pšenica“. To verovatno samo znači da su krekeri napravljeni od rafinisanog pšeničnog brašna (pogledajte prvi sastojak na listi). I znajte da pet ovih krekera sadrži skoro kašičicu masti (3,5 g). Ako znate za proizvođača zdravih krekera bogatih vlaknima, ograničite se na njih i imajte na umu da neki hrskavi krekeri sadrže više belog brašna nego integralni.
Opasne kupovne namirnice- Instant ovsena kaša
Uz dodatne slatke ukuse, inače zdrava ovsena kaša može postati opasna po zdravlje. Instant kaša ionako nije najzdravija opcija, ali imajte na umu da čak i vodeći brendovi sadrže više izvora šećera, veštačkih boja i ukusa, pa čak i delimično hidrogenizovano ulje (što znači transmasti). Ako želite da na trpezi imate zdrav doručak bogat vlaknima, ovsena kaša treba da bude lišena štetnih aditiva. Izaberite najjednostavnije i najprirodnije sastojke i dodajte svoje prelive kao što su voće i malo orašastih plodova. Izbegavajte šećerne sastojke.
Gotove kokice
Gotove aromatizovane kokice verovatno neće biti pametan izbor ako tražite zdravu užinu. Većina gotovih kokica je toliko zasićena solju da sadrži maksimalnu preporučenu dnevnu količinu od samo jedne ili dve porcije. Osim toga, dobićete dosta kalorija iz putera, sira ili šećera ako više volite slatke kokice. Kokice sa ukusom su sa razlogom na listi nezdrave hrane koju treba izbegavati. A ako želite da se počastite sličnom užinom, izaberite opcije koje su začinjene veganskim sastojcima bez glutena, putera ili sira. Ili kokice sa crnom čokoladom i bez šećera. I ne preterujte sa porcijom.
Slatkiši u glazuri
Ovo je još jedna od najpopularnijih grickalica za gledanje filmova. Za glazirane bombone se tvrdi da su napravljene od „prave čokolade“, ali u stvari ova „prava čokolada“ sadrži veštačke arome, kukuruzni sirup i boje koje su opasne po zdravlje (mogu biti kontaminirane kancerogenima kao što je benzidin, a takođe i da vezuju zdravstvenim problemima, uključujući alergije i hiperaktivnost kod dece).
Opasne kupovne namirnice- Suvo voće u glazuri od jogurta
Nemojte da vas zavaraju reči „suvo grožđe” ili „jogurt” koje obećavaju nešto zdravo. U stvari, ovaj proizvod je pun šećera (19 g šećera po porciji od 30 g) i ima malo proteina, kalcijuma i vlakana. Glazirano sušeno voće je takođe bogato zasićenim mastima i ugljenim hidratima. Oni takođe sadrže titanijum dioksid – a naći ćete ga i u kremama za sunčanje i kozmetici.
Rezanci u kutiji
Dehidrirani rezanci, koji zahtevaju samo dodavanje ključale vode, loši su jer ne samo da nemaju nutritivnu vrednost, već sadrže i aditiv za hranu koji se zove terc-butilhidrokinon (TBHK). To je konzervans koji se smatra nusproizvodom naftne industrije. Ovi obroci su takođe puni natrijuma, zasićenih masti i, naravno, dodatnih kalorija. Kutije u koje se pakuju rezanci takođe nisu baš sigurni. Poznato je da plastika koja se topi direktno u vruću posudu začepljuje arterije.
Jeftinija zdrava ishrana: Nekoliko saveta kako da uštedite novac!
Marmelada
Pakovane marmelade i džemovi mogu biti i niskokalorične, ali većina brendova im dodaje mnogo šećera i prehrambenih boja. Konzumiranje ove vrste hrane će verovatno povećati vašu glad jer su sve ugljene hidrate i ne sadrže vlakna koja sprečavaju skokove i padove šećera u krvi.
Opasne kupovne namirnice- Prelivi za salate
Prelivi za salatu koji se masovno proizvode mogu sadržati natrijum, zasićene masti i šećer. Nažalost, dodavanjem jedne ili dve kašike preliva iz prodavnice u salatu, lako možete dodati do 300 dodatnih kalorija dnevno u svoju ishranu. Ponekad je bolje potpuno preskočiti preliv ili koristiti kvalitetno maslinovo ulje sa limunovim sokom. Druga opcija je mešanje putera od kikirikija i zelenog lisnatog povrća u blenderu. Potražite bezbedne recepte za domaće prelive za salatu i sigurno ćete pronaći opciju koja vas zanima.
Slatki sirupi
Da li volite da u sladoled od vanile dodajete sirupe ili sosove sa različitim ukusima? Možda je vredno da se oslobodite ove navike. Većina slatkih sosova sadrži više šećera, veštačkih boja i sastojaka koji obezbeđuju iznenađujuće dug vek trajanja. Neki čak koriste i delimično hidrogenizovano ulje, transmasti koje treba izbegavati po svaku cenu. Tran masti povećavaju loš holesterol, snižavaju dobar holesterol i izazivaju upale koje mogu dovesti do srčanih oboljenja. Bolje je da napravite svoju glazuru od na primer putera od kikirikija i tamne čokolade.
Konzervirano voće
Pravo voće može vam podići raspoloženje i učiniti da se osećate bolje. Ali ovo se ne odnosi na konzervirano voće. Po pravilu su natopljeni gustim sirupom, u koji se dodaje šećer. Čak i „lagana“ verzija i dalje sadrži dodatni šećer, a verzija „bez dodanog šećera“ se obično pravi sa dodatkom veštačkih zaslađivača. Novo istraživanje pokazuje da veštački zaslađivači mogu biti štetni za mikrobiom creva. Ako iz nekog razloga sveže ili smrznuto voće nije dostupno ili pogodno, odlučite se za konzervirano voće u 100% soku.