Oprezno sa JAJIMA: Ishrana posle posta
Ukoliko ste postili svih 40 dana ili nedelju dana, imajte na umu da se telo ispostilo i mrsna hrana treba da se jede pažljivo.
– Nemojte odmah da jedete velike količine hrane, pogotovo masne – savetuje Branka Mirković, nutricionista.
Za doručak uzmite kao što je običaj jaje sa salatom ili belim mrsom (sir, pavlaka, kajmak) ili šunkom, što zavisi od običaja.
Ručak treba početi supom, a onda uzeti meso po izboru sa salatom. Iako ne izgleda tako, jagnjetina je masna i veoma se teško vari, pa budite obazrivi. Nikako je nemojte kombinovati sa mlečnim proizvodima.
Po podne slobodno pojedite neki kolač. I uveče slobodno pojedite mlade krompiriće sa kajmakom, sirom i salatom.
Ako imate više jela za ručak, odaberite jedno i izbegavajte kombinovanje.
Mnogi se za uskršnje praznike suzdržavaju kad su jaja u pitanju, jer strahuju da time ne bi povećali vrednosti holesterola u krvi. Ovaj strah je neosnovan, tvrdi bečki zdravstveni stručnjak profesor Hademar Bankhofer.
Godinama su jaja bila glavni krivac za visok holesterol u krvi, dok se nije utvrdilo da u organizmu zdravog čoveka redovnim konzumiranjem jaja ne dolazi do porasta vrednosti holesterola. Stručnjaci su utvrdili da ono što je opasan uzročnik povećanog holesterola jesu životinjske masti. Pacijenti sa visokim nivoom holesterola treba ipak da se konsultuju sa lekarom u vezi sa količinom jaja koju mogu da unesu.
Uskršnja jaja treba da se potroše u roku od tri dana, jer kroz pore jaja mogu da uđu bakterije, tvrdi Bankhofer.