Originalna italijanska pasta karbonara gotova za 15 minuta! (recept)
Ako nemate mnogo vremena za spremanje ručka – gladni ukućani cupkaju ispred šporeta dok čekaju obrok nakon što ste došli sa posla ili je napolju toliko lep dan da ne želite da budete ni minut duže u kući, ovaj recept je idealan za vas.
Sa ovim jednostavnim receptima izgledaćete kao profesionalac u kuhinji: Slasni francuski kolači
Sastojci:
špagete
so
200 grama gunaćale (pančeta ili slanina)
Sastojci za sos:
2 jaja
1 žumance
biber
rendani parmezan (može i iz kesice)
Idealno za nedeljni ručak: Natur šnicle u sosu od pečuraka
Priprema za dve osobe:
U ključalu vodu sipajte 10 grama soli i dodajte špagete. Nemojte da sipate ulje, samo povremeno promešajte da se ne bi zalepile.
Dodajte seckane guanćale (pančetu ili slaninu).
U tiganj stavite maslinovo ulje, zatim dodate guanćale.
U činiiji umutite jaja, pa dodate parmezan i biber.
Smanjite temperaturu u tiganju, a kada guanćale postanu rumeni isključite i sačekajte da se malo ohlade.
Uzmete jedan ubrus i sa njim pokupite malo masnoće iz tiganja.
Dodajte špagete (izvadite jednu iz šerpe, ako nije skroz mekana vratite da se kuva još 4-5 minuta) u tiganj i dobro promešajte.
Nemojte da čekate da se skroz ohlade nego dodajte sos koji ste pripremili i opet dobro promešajte, piše Still.
Bitno je da ne bude mnogo vruće jer jaja ne treba da budu previše skuvana.
Kada servirate izrendajte još malo parmezana i dodajte bibera.
Savet: Za pravi doživljaj, ako želite da budu prave špagete karbonare potrudite se da nađete guanćale, odnosno italijansko suvo meso koje se pravi od svinjske vilice ili obraza. Svakako i pančeta može da bude dobra zamena.
Foto: Guliver/Gettyimages