Oštrik: Novo povrće o kojem svi pričaju
Oštrik, zemni badem ili „tiger nut“ je krtola, nalik na mladi krompir, koji je sve popularniji u kuhinjama širom sveta. Evo i zašto.
Oštrik raste u celom Sredozemlju i jede se hiljadama godina unazad. Na stranom tržištu, može se pronaći pod nazivima „tiger nuts“, „nut grass“ ili „yellow nutsedge“. Iako je reč o namirnici koja se odavno konzumira, vrhunski šefovi i food influenseri za nju su se zainteresovali tek odnedavno, i skrenuli pažnju na nju.
Oštrik podseća na mladi krompir, a raste u predelima od Španije do Afrike. Neretko, ljudi ga tretiraju kao korov i ne konzumira se toliko često. Osim za jelo, Španci ga koriste i za pravljenje alkoholnog pića „horčata“.
Ukusom podseća na lešnik i badem, ali se kroz aromu provlače i citrusne note. Može se naći u crnoj, smeđoj ili žutoj boji. Zbog tvrdoće, pre upotrebe, potrebno je skuvati ga.
Oštrik – zdravstveni benefiti
Ova krtola smatra se superhranom, i to s razlogom.
Bogat nutrijentima
Oštrik sadrži mnoštvo vitamina E i C, kao i magnezijuma, cinka, fosfora, gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Uz to, ova krtola je bogata antioksidantima, te njegova konzumacija umanjuje rizik od kancera i srčanih oboljenja.
Bolje varenje
Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, oštrik je lako svaljiv, te može da pomogne dobrom varenju. Isto tako, potpomaže crevnoj flori i ublažava gasove, zatvor i dijareju.
Regulacija šećera u krvi
Neke studije pokazale su da ovo povrće može da reguliše šećer u krvi. A to čini zahvaljujući vlaknima i aminokiselinama koje sadrži.
Pročitajte i… Hrana koja povećava serotonin
Zdravlje srca
Zahvaljujući monozasićenim mastima, sličnim kao u maslinovom ulju, oštrik poboljšava zdravlje srca tako što snižava nivo lošeg holesterola.
Jača imuni sistem
Neka istraživanja pokazala su da se oštrik bori s patogenim bakterijama, poput salomonele, ešerihije koli i stafilokoka.
Afrodizijak
Ovo povrće se vekovima koristi kao afrodizijak. Neke studije na miševima pokazale su da oštrik povećava nivo testosterona. Ipak, potrebna su dalja istraživanja na ovu temu koja bi donela konkretnije zaključke.
Kako može da se konzumira oštrik?
Može da se prepeče, pa da se konzumira kao grickalica, ali je mekši (i ukusniji) kada se skuva. Viljuškom proverite da li je omekšao, baš kao i krompir.
Inače, ovo povrće možete dodavati u kolače, salate, smutije, sladoled, veganska jela ili u žitarice, za doručak.