Osvežavajuć i kremasti desert: Čizkejk od pomorandže

by | maj 20, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
Za podlogu:
– 20 keksa
– kašika hladno ceđenog ulja od suncokreta
Za fil:
– 400 g mladog sira
– 400 g krem-sira
– 80 g šećera
– 4 kašike gustina
– jaje
– 2 belanceta
– čašica punomasnog jogurta ili pavlake
– rendana kora pomorandže
– 2 kašike soka od pomorandže
Za ukrašavanje:
– 2 kašike marmelade od pomorandže
– 2 kašike soka od pomorandže

Priprema:
1. Rernu zagrejte na 160 stepeni. Dno kalupa za tortu (precnika 24 cm) obložite papirom za pečenje, a kalup spolja čvrsto obložite alufolijom.
2. Keks izmrvite, dobro promešajte sa uljem i čvrsto utisnite na dno kalupa.
3. Mladi sir umutite da postane kremast, pa dodajte krem-sir, šećer i gustin. Kratko promešajte i dodajte jaje, belanca, jogurt, sok i koru pomorandže. Promešajte da se svi sastojci dobro povežu, ali ne predugo.
4. Smesu sipajte na podlogu od keksa, pa kalup stavite na okrugli pleh i nalijte toliko vrele vode da bude u nivou smese.
5. Stavite u rernu i pecite 50-60 minuta: torta treba da bude pečena uz ivicu, a u sredini da ostane poput pihtija. Isključite rernu. Uz ivicu kalupa prođite tankim nožem da torta ne bi prianjala i popucala u sredini prilikom hlađenja.
6. Ostavite je jedan sat u rerni sa odškrinutim vratima. Zatim je izvadite i stavite u frižider na 2 sata. Neposredno pre posluživanja na tihoj vatri zagrejte marmeladu i sok od pomorandže da se marmelada istopi. Premažite tortu i ukrasite po želji.

Tagovi: