Ove namirnice dodajte vodi i ubrzaćete rad metabolizma

by | novembar 23, 2014

Kako starimo tako se i rad metabolizma usporava, pa se masti sve lakše nakupljaju na neželjenim mestima. Najjači borac protiv masnih naslaga je voda. Predstavljamo vam koje sveže namirnice možete dodati vodi kako biste ubrzali rad metabolizma, a da u isto vreme uživate u njenom ukusu.

rad metabolizma

Limun ili limeta

Limun i limeta su odlični izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidansa koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Takođe, dobri su za čišćenjeorganizma i regulisanje probave. Vodu sa limunom ili limetom je jednostavno napraviti. Potrebno je samo da pola limuna ili limete iscedite u flašu sa vodom.

Sveži listovi nane

Članak se nastavlja posle reklama

Biljku nanu možete sami uzgajati u bašti ili na terasi. Možete je držati i unutra, samo je stavite pored prozora kako bi dobila dovoljno svetlosti. Nana aktivira pljuvačne žlezde i probavne enzime koji pomažu telu da apsorbuje hranljive materije iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod želudačnih tegoba.

Karanfilić

Osim što pomaže kod problema sa probavnim sistemom, uspešno se bori protiv parazita koji se mogu naći u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet celih karanfilića i ostavite da malo odstoje kako bi dali aromu vodi. Kada popijete vodu, karanfilić možete pojesti, samo budite oprezni jer je dosta ljut.

Članak se nastavlja posle reklama

Koren đumbira

Ðumbir se već vekovima koristi kao lek za lošu probavu, stomačne grčeve, mučnine i gasove. Uz to poboljšava cirkulaciju i deluje protiv upala i virusa. Ðumbir veličine palca isecite na sitne kocke i dodajte vodi. Kao i kod nane, kada popijete vodu đumbir možete pojesti, ali pažljivo jer je vrlo aromatičan.

Članak se nastavlja posle reklama

Kriške svežeg krastavca

Krastavci daju prijatan i osvežavajući ukus vodi. Ne samo da sadrže antioksidanse i vlakna, već i pospešuju proizvodnju insulina u pankreasu. Pomažu i pri uklanjanju toksina iz probavnog sistema. Sveži krastavac isecite na tanke kriške i ubacite u vodu. Sačekajte bar dva sata da krastavac otpusti ukus.

Cimet

Odličan je lek protiv gljivica i virusa, a pomaže i kod loše probave. Pospešuje cirkulaciju, razgrađuje masnoće i reguliše glukozu u krvi tako što usporava vreme potrebno da hrana iz želuca dođe do tankog creva. Komad štapića cimeta stavite u vodu i pustite da kratko odstoji kako bi je aromatizovao.

Izvor: Life Content, Svetlana Divljakov

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: