Ove namirnice su upotrebljive i nakon isteka roka

by | novembar 2, 2014

Rok upotrebe određene namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, nije realan pokazatelj kvaliteta hrane, ističu britanski stručnjaci. Većina namirnica nije štetna za upotrebu čak i nakon što rok istaknut na pakovanju istekne.

kecap

1. Jaja
Ukoliko se čuvaju propisno, dakle u frižideru, jaja mogu trajati od tri do pet nedelja. Pripazite da iz frižidera vadite samo onoliko jaja koliko ćete trenutno potrošiti, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.

2. Mleko
Nedelju dana nakon isteka roka koji je utisnut na pakovanju mleko može ostati pitko i zdravo za upotrebu. Lako je uočljivo – ako promen ukus, miris ili izgled znači da se pokvarilo.

3. Kečap
Ako držite kečap u feižideru, on može da zadrži svoj kvalitet i do šest meseci!

Članak se nastavlja posle reklama

4. Maslinovo ulje
Rok trajanja maslinovog ulja je do dve godine. Kako bi zadržalo svoja hranljiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mestu gde se neće kvariti.

5. Kiseli krastavci
Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana – ako je čuvate u frižideru. Isto pravilo važi i za masline.

6. Sirće
Rok trajanja sirćeta gotovo i da ne postoji. Ukoliko dođe do nekih promena u boji ili talogu, i dalje je sigurno za korišćenje.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Med
Dobar med svoja svojstva ne gubi koliko god da stoji, stoga je dobar dokle god se ne potroši.

8. Kafa
Pakovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili dobro je za korišćenje čak tri do pet meseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kafe ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Maslac
Dve nedelje nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje. U zamrzivaču može stajati čak devet meseci.

10. Začini
Cimet, biber, crvena paprika… gotovo svi začini zadržavaju svojstva dve godine nakon označenog isteka roka! Važno je čuvati ih u staklenim posudama i na suvom i tamnom mestu.

Izvor: zadovoljna.hr
M.K.

Tagovi: