Ovo su začini koji su u stanju da preporode celo telo
Problemi sa varenjem, jedna od najčešćih bolesti savremenog društva, neretko su uzrok kombinacije stresa i neadekvatne ishrane. Mada ne postoje univerzalni saveti, niti lek koji bi mogao svima da pomogne, otkrivamo vam koji začini mogu da ublaži probleme i ubrzaju varenje…
Znamo koliko su začini bitni za ukus jela, a vremenom smo saznali da se tu ne završava njihova uloga. Neki, čak, imaju lekovita svojstva, a poznato je i da određeni broj začina bitno utiče na ubrzanje metabolizma. U toj grupi su, pre svih, cimet, đumbir, ljute papričice, kim, biber…
Cimet
Često ga smatraju prirodnim sredstvom za mršavljenje, a antioksidansi iz cimeta smanjuju i nivo šećera u krvi i našu potrebu za ugljenim hidratima. Ako se potrudite da o njemu saznate nešto više, često ćete naići na preporuku da pomešate kašiku meda sa pola kašike cimeta, a onda to prelijete čašom ključale vode. Polovina ovog napitka se pije tridesetak minuta pre doručka, a ostatak pre spavanja…
Na narednoj strani pogledajte još začina koji vam mogu pomoći u lekovitom svojstvu…
Đumbir
Odavno se odomaćio u našim kuhinjama, a podjednako dobro se uklapa i u slana i u slatka jela. Dragocena je njegova sposobnost da čisti organizam od toksina, a deluje i kao efikasan sagorevač masnoće, pa samim tim i pomoćnik u mršavljenju. Budući da stvara osećaj sitosti, nećemo brojati minute do sledećeg obroka.
I detoksikacija i ubrzanje metabolizma postiže se napitkom, koji se pravi tako što se u ključalu vodu doda manji, izrendan koren đumbira i kuva pet minuta. Potom se procedi i doda sok od jednog limuna i malo meda. Pije se čim se ohladi.
Ljuta papričica
Mehanizam je vrlo jednostavan – papričica sadrži kapsaicin, koji podiže temperaturu tela i, samim tim, ubrzava sagorevanje kalorija. Zanimljivo je da što je papričica manja – to je ljuća, a najljuće na svetu ne narastu više od sedam santimetara. Dobro je znati da smanjuju glad, ali i da je tipičan lek za mamurluk u Meksiku – tanjir čorbe pun ljutih papričica.
Kim
Kim, takođe, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, a snižava i procenat masti u organizmu i nivo lošeg holesterola.
Biber
Da smo hemičari znali bismo da li biber, zaista, ubrzava metabolizam za 8%, kao što tvrde pojedini stručnjaci, ali sigurno je da njegov sastojak piperin deluje podsticajno. Prednost je i što njegovo dejstvo traje i nekoliko sati posle konzumiranja.
Foto: Guliver/Gettyimages