Biće vam omiljen ručak, užina i doručak: Njihovo veličanstvo – palačinke sa tikvicama

by | septembar 12, 2020
palačinke sa tikvicama

Omiljeno jelo mnogih dobilo je novi „začin“ – palačinke sa tikvicama

Iako se tikvice često smatraju povrćem, one zapravo spadaju u voće. Javljaju se u nekoliko sorti čije se boje kreću od tamno žute do tamno zelene. One su poreklom iz Amerike, ali navodno ova ukusna biljka razvijena je početkom 1.800-ih u Italiji.

Tikvice se koriste u narodnoj medicini za lečenje prehlade, bolova i različitih zdravstvenih stanja. (Pročitaj: Dosadili su vam jednolični namazi? Vreme je za gvakamole sos!)

Tikvice pomažu kod mršavljenja

Tikvice su jedna od najboljih namirnica ukoliko ste na dijeti i želite da održite vitku figuru. U 100 grama sirovih tikvica nalazi se samo 16 kalorija, a bogate su vitaminima i vlaknima odnosno manganom i vitaminom C, pa su vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.

Članak se nastavlja posle reklama

Možete ih pripremati na puno načina, od kombinacija s pirinčem, kao punjene tikvice ili ih pohovati kao palačinke. Zbog dijetalnih vlakana, ali i vitamina i minerala koje sadrže, tikvice pospešuju izbacivanje vode i štetnih materija iz tela, ali i povoljno utiču na probavu i pomožu vam da održite vitku liniju.

palačinke sa tikvicama

Njihovo veličanstvo – palačinke sa tikvicama

Baš zato vam mi danas donosimo jedan odličan recept upravo sa ovim zelenim voćem koji možete da pravite za doručak, ručak i večeru – palačinke s tikvicama.

Članak se nastavlja posle reklama

 Sastojci:

– 3 jaja
– 350 ml mleka
– 100 ml mineralne vode
– 1 tikvica srednje veličine
– 50 grama otopljenog putera
– 250 grama oštrog brašna
– so i biber po ukusu
– malo naseckane sveže mirođije
– masnoća za pečenje palačinki

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema: 

1. Operite, oljuštite i izrendajte tikvicu. Malo je posolite i pustite da odstoji 20 minuta kako bi pustila vodu. Zatim je iscedite. (Pročitaj: Vegetarijanski gulaš od svežeg povrća)

2. Umutite jaja u dubljoj posudi, posolite ih i pobiberite. Ubaciti i druge začine po ukusu. Dodajte brašno, mleko i mineralnu vodu i zamutite smesu za palačinke. Neka bude malo gušća od one za klasične palačinke. Ako primetite da je previše retka, dodajte još malo brašna.

3. Nakon toga u smesu ubacite oceđenu tikvicu i mirođiju, pa promešajte.

4. Palačinke pecite na tiganju i poslužite ih s umakom od kisele pavlake i vlašca ili sa nekim drugim sosom po želji.

Članak se nastavlja posle reklama

Palačinke sa tikvicama odlične su i ako ih napunite mlevenim mesom pa zapečete, kao i kada ih napunite povrćem.

Prijatno!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images