Panama confidential
Potrebno je:
– 10 jaja, 150 g mlevenih oraha, 150 g prah šećera, 150 g čokolade za kuvanje, 250 g putera, 250 g kristal šećera, jezgra oraha za ukrašavanje
Priprema:
Testo:
– Umutite penasto 7 žumanaca sa 150 g prah šećera, dodajte 150 g mlevenih oraha i 3 štangle istopljene čokolade.
– Od 7 belanaca napravite čvrst sneg i umešajte jednu kašiku brašna.
– Sjedinite obe mase blago mešajući i sipajte u duguljasti pleh obložen papirom za pečenje.
– Tortu pecite 20-25 minuta na 200 stepeni C. Zatim je poklopite aluminijumskom folijom i pecite još desetak munuta na 150 stepeni (sve dok igla zabodena u testo ne ostane suva).
Fil:
– 250 g kristal šećera prelijte čašom vode. Kada provri, sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim dodajte jedno po jedno žumance (ukupno 3) i mutite. Vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne kao majonez, strogo vodeći računa o tome da se ne stvore grudvice.
– Odvojeno umutite 250 g putera i 5 štangli na pari istopljene čokolade. Zatim sipajte ohlađen krem od žumanaca i mutite dok masa ne postane penasta.
– U međuvremenu, od preostala 3 belanceta napravite čvrst šne (najbolje je u toku mućenja dodati malo soli). Spojte mase.
– Ohlađenu tortu isecite na tri dela i filujte. Bogato je premažite kremom i ukrasite orasima ili grubo rendanom čokoladom.
Razgovarala: Brankica Treskavica
Sagovornik: Duška Jovanić, novinarka
Foto: Shutterstock