Pasticio od tikvica
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- 350 g krupnih makarona
- 150 g mocarele
- 200 g praške šunke
- 200 g kačkavalja
- 1 glavica crnog luka
- 50 g putera
- 5 dl mleka
- 2 kašike brašna
- 4 kašike ulja
- mešavina začina
Priprema:
1.Tikvice zajedno sa korom iseći na kolutove, a crni luk sitno iseckati.
2. Makarone obariti u slanoj vodi pa ih ocediti od suvišne tečnosti.
3. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati tikvice te i njih pržiti dok ne omekšaju.
4. Posebno u šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne.
5. Pripremljen bešamel sjediniti sa makaronama i prženim povrćem, dodati začine po ukusu i promešati.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati polovinu smese sa makaronama. Prekriti je polovinom listova praške šunke, potom rasporediti tanke kolutove mozarele i posuti polovinom kačkavalja. Isti postupak ponoviti još jednom.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne orumeni.
Izvor: Dobra hrana