Pet moćnih žitarica koje morate da uvrstite u svoj jelovnik
Pomalo zaboravljene žitarice koje su bila temelj ishrane naših predaka, vraćaju su u ishranu na velika vrata zahvaljujući bogatstvu nutritivnih vrednosti. Evo koje žitarice treba da uvrstite u svoju ishranu i zašto.
1. Heljda
Visoka prehrambena vrijednost nutrijenata razlog je zbog kojeg bi heljda svakodnevno trebalo da se nađe na tanjiru. Bogata je ugljenim hidratima, sadrži sporo probavljivi skrob i jedan je od najboljih izvora belančevina. Zrno heljde sadrži antioksidans rutin koji leči od hipertenzije, koristi se kao prevencija kod dijabetesa i reumatizma i jača memoriju.
Priprema: U šolju heljde dodajte dve šolje vode i kuvajte 15 do 20 minuta. Možete je poslužiti kao prilog ili kao nadev sarmi i musaki.
2. Ječam
Žitarica koja obiluje mineralima: kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom i selenom omiljena je u ishrani sportista, a ono što je čini posebnom je sadržaj od čak 35 odsto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju holesterol u krvi. Od ječma se pravi slad koji zamenjuje šećer, idealan je kao zamena za kafu. Od ječmenog slada dobija se brašno visoke hranjive vrednosti koje obiluje vitaminom B12.
Priprema: Na šolju ječma koja sadrži samo 105 kalorija stavite tri šolje vode i kuvajte oko 90 minuta, možete ga koristiti kao dodatak u varivima i salatama a najviše koristi organizmu daće ukoliko ga konzumirate za doručak.
3. Proso
Žitarica izuzetno bogata gvožđem i magnezijumom pripada alkalnoj grupi hrane zbog čega je lako probavljiva. Sadrži serotonin koji podstiče dobro raspoloženje, obiluje niancinom koji smanjuje nivo lošeg holesterola, ima visoka antioksidativna svojstva i izrazito je bogat proteinima. Proso se može pripremiti u obliku kaše ili kao osnova za ukusne kreme i pudinge što ga čini idealnim u ishrani dece.
Priprema: Jednu šolje prosa kuvajte oko 30 minuta u tri šolje vode, možete ga koristiti kao dodatak salatama, supama i doručku.
4. Amarant
Ime ove žitarice potiče od grčke riječi besmrtan što dovoljno govori o njenoj snazi i vrednostima. Obiluje belančevinama, a jedno zrno amaranta sadrži dvaput više kalcijuma od mleka i tri puta više vlakana od pšenice. Amarant ne sadrži gluten i spada u niskoalergente zbog čega je idalan za dohranu beba koje njegova kuvana sitna zrnca mogu lako sažvakati.
Priprema: Jednu šolju amaranta kuvajte u tri šolje vode oko 30 minuta. Dodajte ga u variva od povrća, salate ili ga pomešajte sa rižom i prosom i servirajte kao prilog uz glavna jela.
5. Zob
Zob je neizostavna namirnica u zdravoj ishrani koja se zbog velike količine belančevina svrstava u najhranjivije žitarice. Bogata je vlaknima koja utiču na smanjenje holestreola u krvi i poboljšanje probave, jedan je najboljih izvora kalcijuma, soli kalijuma, skroba i šećera. Podstiče rad mozga, rast kod dece i jača mišićnu masu, njeni ugljeni hidrati lako se probavljaju i sporo ulaze u krv zbog čega osigurava stalan izvor energije bez naglih promena šećera i hipoglikemičnih stanja.
Priprema: Jednu šolju zobi kuvajte u tri puta više vode oko sat vremena, koristite je kao dodatak salatama, varivima ili kao nadev za meso.