Pijani šaran: Idealna praznična trpeza
Pijani šaran, čini nam se, neizostavni je deo trpeze tokom praznika, naročito u vreme posta.
Kao što već i sami vrapci na grani znaju, riba je veoma zdrava namirnica i savetuje se da je jedemo minimum jednom nedeljno. Ipak, većina nas se ovog mesa seti isključivo u vreme praznika, a najčešće za Badnje veče.
Bilo da pratite tradiciju, ili jednostavno želite da probate šarana na ovaj način, mi vam u nastavku predstavljamo recept za čuvenog pijanog šarana.
Pijani šaran
Sastojci (za 5-6 osoba):
1 veći očišćen šaran
2 crna luka
2 limuna
5-6 čenova belog luka
4-5 šargarepi
400 ml belog vina
1 kg krompira
so, biber, maslinovo ulje
Članak se nastavlja posle reklama
Isprobajte i… Šaran zapečen u rerni
Način pripreme:
- Na pleh stavite sloj aluminijumske folije, a na nju postavite ribu.
- Iseckajte šargarepu, luk i beli luk i sipajte povrće u činiju.
- Dodajte maslinovo ulje i iscedite sok od limuna.
- Zatim u smesu od maslinovog ulja i limuna dodajte belo vino.
- Začinite po ukusu solju i biberom i sve dobro promešajte.
- Ribu napunite iseckanim povrćem i prelijte smesom od maslinovog ulja i belog vina.
- Oko ribe dodajte iseckani krompir.
- Zasecite ribu na nekoliko mesta i u ta mesta ubacite krišku limuna, za bolju aromu.
- Ostavite ribu da odstoji u marinadi dok ne zagrejete rernu na 250 stepeni.
- Pecite između 60 i 70 minuta, u zavisnosti od veličine ribe. Veća riba se peče duže.
- Izvadite iz rerne i krompir odvojte od ribe. Začinite krompir peršunovim listom.
- Poslužite toplo.
Prijatno!
Naš predlog: Punjeni šaran na pirinču
lepotaizdravlje.rs derketta/iStock/Getty Images Plus via Getty Images