Pikantno meksičko jelo: Naćosi za ručak, zašto da ne? (recept)
Danas su na meniju, brzi i ukusni naćosi
Naćosi na različite načine
Kada već ne možemo da se šetamo kako hoćemo i putujemo moramo naći nove načine kako da „posetimo“ neke kulture. Zato vam predlažemo da zajedno „svratimo“ do Meksika i uživamo u njihovim ukusima i mirisima kuhinje. Današnji predlog za meni – naćosi.
Naćosi sa teletinom
Potrebno je:
* pakovanje tortilja čipsa
* 200 g teletine
* 200 g sira po želji
* pola šoljice paradajza
* 2 ljute papričice
* 3 mlada luka
* 2 kašike kisele pavlake
* so, biber
* bosiljak
Priprema:
Teletinu iseckajte na male kocke i pržite na ulju, ali ne do kraja već ostavite poluzavršeno da se na kraju zapeče. U vatrostalnu posudu naslažite tortilja čips i pospite rendanim sirom, pa na to poređajte meso i dodajte začine, pišu novosti.rs. Sve zapecite na 200 stepeni 10 minuta. Za to vreme iseckajte povrće, zatim ga poređajte po vrhu, pa dodajte i kiselu pavlaku. Ostavite nekoliko minuta u isključenoj toploj rerni. Služite toplo.
Naćosi – igra boja
Potrebno je:
* 2 kese tortilja čipsa
* 400 g pelata od paradajza
* 400 g čeri paradajza
* ljuta čili papričica
* glavica crvenog luka
* šargarepa
* čen belog luka
* 200 g gaude
* po kašičica soli i bibera
* malo maslinovog ulja
* svež peršun
Priprema:
Iseckajte crni luk i šargarepu, pa ih propržite na malo maslinovog ulja. Dodajte pelat i kuvajte uz povremeno mešanje, dok se sastojci ne pretvore u ujednačenu masu. Čeri paradajz prepolivite, pa sve zajedno krčkajte na laganoj vatri dok tečnost ne ispari. Ukus pojačajte sa solju, biberom i čili papričicom. Na kraju pospite svežim, iseckanim peršunom i rendanim sirom, pa sve prelijte preko čips tortilja u odgovarajućoj činiji.
Naćosi kao neobična mini-pica
Potrebno je:
* kriške kukuruzne veknice (umesto tortilja čipsa)
* 3 kašike maslinovog ulja
Za sos:
* mala konzerva iseckanog paradajza
* kašika maslinovog ulja
* čen belog luka
* kašičica meda
* kašičica majčine dušice
* so, biber
* 150-200 g mocarele ili gaude
* velika crvena paprika
* šaka listova svežeg bosiljka
Priprema:
Tanko isečene kriške hleba blago posolite i na njih nakapajte maslinovo ulje. Stavite ih da se peku u rerni na 180 stepeni, od sedam do 10 minuta. Potom ih izvadite, ali ne isključujte rernu. Dok se kriške peku, napravite brzi pica umak, prenosi pomenuti portal.
Zagrejte maslinovo ulje, pa stavite ceo čen belog luka ili ga iseckajte. Kratko propržite, pa dodajte iseckani i oljušteni paradajz iz konzerve i ostavite da se sve zagreje, pa posolite, stavite med i majčinu dušicu. Čim počne da vri promešajte i sklonite sa šporeta. Ukoliko je unutra ceo čen belog luka – izvadite ga.
Sosom premažite pečene kriške, a po želji pospite origanom. Preko stavite narendani sir, sitno iseckane ljute ili slatke sveže paprike. Pospite sa još malo parmezana, isključite rernu, pa ih stavite unutra na još nekoliko minuta, da se sir otopi. Pre serviranja možete da ih pospete svežim
Foto: Guliver/Gettyimages