Pileća galija
POTREBNO: (za 4 osobe):
Vreme pripreme: 50 minuta
- 2 veća pileća bela mesa
- 100 g suvog vrata
- 16 tankih listova šunke
- 8 manjih kiselih krastavaca
- 4 šnite sira trapista
- 8 crnih maslina
- 16 špargli iz konzerve
- 1 glavica crvenog luka
- 2 šargarepe
- 1 praziluk
- 1/4 glavice kupusa
- 0,5 ml ulja
- začin C, biber
PRIPREMA:
1. Pileća prsa preseći na pola, te svaku polovinu zarezati po sredini i istanjiti tučkom za meso.
Suvi vrat i kisele krastavce iseći na štapiće, luk na kolutove, praziluk i kupus na tanke rezance, a šargarepu izrendati.
2. Istanjene šnicle začiniti po ukusu, napuniti ih krastavcima i suvim vratom, preklopiti i dobro pritisnuti ivice. Špargle uviti u listove šunke, a šnite trapista i masline nanizati na čačkalice kako bi se dobio izgled jedara.
3. Punjene šnicle i umotane špargle propržiti na vrelom ulju da porumene, šargarepu, kupus i praziluk blanširati u slanoj vodi 5 minuta dok ne omekšaju.
4. Blanširano povrće staviti na tacnu za služenje, preko njega poslagati pečene šnicle, a na vrh svake šnicle zabosti jedro. Špargle prepoloviti pa poslagati sa svake strane šnicle po četiri kako bi izgledale kao vesla, a kolutove luka poslagati odgore po šnicli.
REČ NUTRICIONISTE:
U pilećem mesu prednjači vitamin B6, koji
blagotvorno deluje na ćelije kože, sluzokožu, stomak i creva, kao i na
stvaranje crvenih krvnih zrnaca i regeneraciju jetre.