Pileći bataci u pivu – Gastro uživancije
Prolećni specijaliteti
Pileći bataci u pivu su jedno od mnogih jela sa piletinom. Možete ih pripremati u ekspres loncu, ili kuvati na vatri u kazančetu ili u zemljanoj činiji, ili peći u rerni u vatrostalnoj činiji, zavisno od vremenskih prilika i vašeg raspoloženja.
Pileći bataci u pivu su izdašno jelo, dovoljno za četvoročlanu porodicu. Recept za pripremu nije težak, a namirnice za prilog možete birati po svojoj volji. Jedino nepromenljivo u ovom jelu su, pored bataka, pivo i đumbir. Sve ostalo je samo dodatak.
Pileći bataci u pivu, potrebno:
1 kg pilećih bataka i/ili karabataka
1 komad đumbira veličine kockice od jednog cm ilii kašičica mlevenog suvog đumbira,
4 manja crvena luka,
4 čena belog luka,
1 kašikica meda,
3-4 kriške limuna,
1/2 l piva,
so, biber, tucana ljuta paprika,
začini po želji; ruzmarin, bosiljak, selen, peršun,
malo ulja ili kašika masti.
Pileći bataci u pivu, priprema:
U šerpu, kazan, lonac, ili u čemu već kuvate, sipajte na dno malo ulja ili kašiku masti. Kada se ulje zagreje ili mast otopi, stavite piletinu da se zapeče, prvo sa jedne a onda i sa druge strane.
Dok se piletina prži očistite i sitno iseckajte đumbir. Očistite i crni i beli luk, kao i krompir. Luk i krompir isecite na četvrtine ili krupnije komade.
Kada piletina porumeni, dodajte đumbir, crni i beli luk, krompir, sve posolite i pobiberite, dodajte začine i nalijte jednom flašom piva. Naravno i pivo je po želji, neko više voli crno, neko svetlo.
Ako kuvate u ekspres loncu ili pečete u rerni, to je dovoljna količina tečnosti da se sve kuva, ali ako kuvate na otvorenom plamenu ili u šerpi na šporetu, dodajte i malo vode, tek toliko da se sve prekrije, jer će tokom kuvanja tečnost ispariti.
Napomena:
Ukoliko jelo kuvate u ekspres loncu, biće gotovo za desetak minuta.
Ukoliko ste se opredelili za kuvanje na otvorenom, u kazančetu, vatri ili na žaru, na tihoj vatri oko 1 sat, s napomenom da i na poklopac obavezno stavite žar. Jelo treba lagano da se krčka, kako bi bataci u pivu omekšali i meso se odvajalo od kostiju.
Ako pa više volite klasiku i kuvate na šporetu u šerpi, kuvajte na srednjoj temperaturi dok se meso i krompir ne skuvaju, otprilike sat vremena. U rerni u vatrostalnoj činiji, pecite na 200-220°C oko 1 sat.
Foto: Guliver/Getty