Pileći sataj u testu by 24Kitchen
Za testo:
- 500 g brašna
- 9 g soli
- 200 ml mlake vode
- 10 g suvog kvasca
- 10 g šećera
- 100 g maslaca
- Maslinovo ulje
Za kuvano testo:
- 50 ml svežeg mleka
- 50 ml vode
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 1 jaje
Za pileći sataj:
- 1 češanj belog luka
- 65 ml vode
- sok od pola limuna
- 1 kašika soja sosa
- semenke kumina
- 10 g smeđeg šećera
- 1 kašičica sambala
- 40 g maslaca od kikirikija
Za punjenje:
- 500 ml vode
- 200 g pilećih prsa
- 50 g kuvanog pirinča
- 50 g blanširanog zelenog pasulja
- pola banane
- 25 g sojinih klica
- so
Način pripreme:
1. Napravite rupu u brašnu i u njega stavite vodu, kvasac i šećer. Zatim dodajte maslac. Na brašno pospite so. Prvo promešajte sastojke u rupi, a zatim počnite da dodajte po malo brašna. Umesite glatko i elastično testo. Oblikujte hlepčić od testa, pobrašnite i stavite u činiju. Pokrijte providnom folijom i ostavite testo na toplom da naraste.
2. Za kuvono testo u lonac stavite vodu, mleko i maslac. Mešajte dok ne prokuva i dodajte brašno. Mešajte dok se brašno ne iskuva – čuje se šištanje. Prebacite testo u činiju i dodajte jaje. Mešajte dok ga testo ne upije i smesa postane glatka.
3. Za sataj sitno naseckajte beli Iuk. U posudu stavite sve sastojke osim maslaca od kikiriklja i dodajte beli Iuk. Čim se smesa ugreje, dodajte maslac od kikirikija i mešajte dok sos ne proključa i ne zgusne se.
4. U posudi promešajte sitno iseckn blanširani zeleni pasulj, bananu, pirinač i sjine klice. Dodajte kuvano pileće meso iseckano na kockice (meso skuvajte s iseckanim povrćem). U smesu dodajte topli sataj i promešajte. Stavite i jednu kašiku kuvanog testa. Dobro promešajte.
5. Razvucite testo valjkom. Isecite krugove prečnika 10 – 12 cm. Jedan krug reba za podlogu, a drugi će biti poklopac. Ivice jrugova za podlogu premažite umešanim jajetom. Stavite jednu kašiku nadeva. Prekrijte krugom-poklopcem i dobro pritisnite ivice.
Viljuškom dobro pritisnite ivice. Poređajte zalogajčiće u posudu prekrivenu papirom za pelenje i premažite jajetom. Pospite s malo susama. Probodite ih viljuškom na 1-2 mesta da ne nabujaju, i ostavite ih da se dižu još pola sata. Zatim ih pecite na 180 stepeni 30 minuta.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen