Pita Dude Alapače
Ovo je jedno starinsko jelo. U Bosni je zovu i kjukušom i razljevušom, u Hercegovini izlivačom, a s dodatkom piletine postaje i kvrguša. Negde joj dodaju sitno seckani luk, rendani krompir, slaninicu i sir, a kod nas u kući se uglavnom sprema kad u frižideru ostane samo jedna tikvica i poneko jaje.
Tikvicu izrezati na kockice i posoliti, da ’’otpusti’’. Po želji, dodati biber i vegetu, ali klinci to baš i ne vole. U drugoj činiji umutiti tri jaja, brašno, 1 prašak za pecivo, 1 dcl ulja i malo mleka. Smesa ne treba da bude mnogo gusta, ali ipak gušća od one za palačinke. Umešati tikvice i pravac – vruća rerna.
Kad postane hrskava po ivicama i rumena odozgo, može se premazati puterom sa začinskim biljem ili kiselom pavlakom. Kažu da je jako ukusna i kad se ohladi, ne znam – kod nas to ne biva – mi odma’ sve smažemo!
P.S. Ko ne voli da riba plehove – obavezno neka koristi papir za pečenje, jer zna da se zalepi.
Autor i foto: Duda Alapača