Pita od kestena i džema od kajsija
Potrebno je (za četiri osobe):
– 250 g brašna, 160 g maslaca, 2 kašike pavlake, 1/2 kašike sode bikarbone, malo soli, 2 jajeta, 100 g šećera, 250 g kuvanog i oguljenog kestena, 2 kašike džema od kajsije, kašika vode.
Priprema:
– Od brašna, maslaca, pavlake, te polovine šećera i sode bikarbone napravite testo za pitu. – Stavite ga u prozirnu foliju i ostavite najmanje pola sata da odstoji u frižideru.
– U međuvremenu, pripremite nadev tako što ćete umutiti žumance, preostali šećer i kesten.
– Od belanaca napravite sneg i lagano ga pomešajte s nadevom od kestena.
– Testo podelite na dva dela. Jedan deo razvucite oklagijom i stavite u prethodno podmazan pleh. Viljuškom izbockajte testo.
– Stavite nadev i prekrijte ga drugom polovinom testa, koju ste razvili u oblik kruga (možete napraviti klasičnu mrežu).
– Pecite oko 40 minuta na 190 stepeni Celzijusovih, dok testo ne dobije lepu boju.
– Zatim pripremite glazuru od kajsija tako što ćete džem s jednom dodatom kašikom vode grejati sve dok ne postane tečan, te premažite pitu.
Tekst: Barbara Ferčič
Foto: Privatna arhiva