Pita od krompira sa mesom
Potrebno je
Za testo:
750 g brašna
3 dl mleka
300 g krompir pirea
1 svež kvasac
2 kašike masti
2 jajeta
1 žumance
1 kašičica šećera
susam, so
Za fil:
500 g mlevene junetine
2 glavice crnog luka
4 kašike ulja
mešavina začina, biber
Testo:
1. Sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i svež kvasac.Izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, krompir pire, nadošli kvasac, mast, celo jaje, žumance i malo soli po ukusu. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti da miruje 20 minuta.
Fil:
1. Crni luk iseći na kockice a zatim pržiti na malo ulja dok ne porumeni.
2. Dodati mleveno meso i kratko ga pržiti dok ne promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem povremeno dolivajući vodu, dok meso ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati začine po ukusu.
Finalni postupak:
1. Odstojalo testo podeliti na dva dela. Od svakog dela razvući pravougaonik debljine 4 mm.
2. U nauljenu tepsiju staviti prvu koru, preko nje rasporediti fil od mesa i prekriti ga drugom korom.
3. Krajeve pite ”zašuškati” da se testo ne bi dizalo tokom pečenja.
4. Pitu premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.