Pita od limuna
Za 5 osoba
POTREBNO JE:
Za testo:
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- 1 kašičica šećera
- 125 g putera
- 1 žumance
- 0,5 dl vode
- 2 kašike ulja
Za kremu od limuna:
- 4 jajeta
- 150 g šećera
- 60 g putera
- 2 kašike pavlake
- 2 limuna
Za dekoraciju:
- 2 belanceta
- 125 g šećera
PRIPREMA:
Testo:
1. Brašno sipati na radnu površinu i u sredini napraviti udubljenje.
2. Puter ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, a zatim ga iseći na kockice.
3. U udubljenje od brašna staviti so, šećer i iseckani puter. Sve sastojke zatim izmešati prstima.
4. Posebno umutiti žumance i vodu te postepeno dodavati u pripremljeno testo i mesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju.
Krema od limuna:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja i šećer te mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati otopljen puter, pavlaku, rendanu koricu limuna i sok od limuna pa polako promešati.
Finalni postupak:
1. Kalup za pitu nauljiti,a dno i bočne ivice obložiti testom.
2. Preko testa sipati kremu od limuna I poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
3. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati šećer I mutiti dok se šećer ne otopi.
4. Pečenu pitu izvaditi iz rerne a zatim poslastičarskim džakom po piti napraviti mrežu od umućenih belanaca. Vratiti u rernu da se zapeče.
Izvor: Dobra hrana