Pita od mesa sa pivom
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 600 g mlevenog junećeg mesa
- 2 glavice crnog luka
- 2 dl piva
- 2 dl mleka
- 2 dl kisele vode
- 4 jajeta
- 0,5 dl ulja
- 2 kašike paradajz pirea
- mešavina začina, biber
Priprema:
1. Crni luk očistiti, iseckati na kocke i propržiti na vrelom ulju. Zatim dodati mleveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode, dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dodati paradajz pire i začine po ukusu.
2. Okruglu tepsiju nauljiti, pa dno i bočne stranice prekriti dvema korama za pitu. Naneti malo fila od mesa i preklopiti jednom korom. Postupak (kora, fil) ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti dvema korama za pitu a krajeve podvući i ušuškati.
3. Pripremljenu pitu iseći na trouglove.
4. Posebno umutiti jaja, pivo, mleko i kiselu vodu.
5. Pitu zaliti pripremljenom mešavinom i ostaviti 10 min. da upije potrebnu tečnost. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana