Pita sa ćuretinom i prazilukom by 24Kitchen
Sastojci:
- 2 kg praziluka
- 2 komada slanine
- 1/2 veze sveže majčine dušice
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 2 supene kašike maslaca
- so i biber
- 800 g pečenog ćurećeg mesa
- 2 supene kašike brašna
- 1l bujona
- 2 supene kašike pavlake
- 12 komada pečenih ili kuvanih kestena
- 1 jaje
- 2 lista žalfije
- 500 g lisnatog testa
Način pripreme:
1. Dobro operite praziluk. Zeleni deo iseckajte na sitnije, a beli na krupnije komade.
2. Isecite na kockice slaninu i stavite je u tiganj. Dodajte izmrvljenu majčinu dušicu, maslinovo ulje i maslac. Ostavite nekoliko minuta da se slanina proprži.
3. Dodajte praziluk, posolite i pobiberite. Promešajte. Poklopite i ostavite na tihoj vatri oko pola sata.
4. U dinstani praziluk sa slaninom dodajte iseckano pečeno ćureće meso (belo, crno ili ostatke). Dodajte brašno pa promešajte. Zalijte vrelim pilećim ili ćurećim bujonom i promešajte, pa pojačajte vatru. Na kraju dodajte pavlaku, pa posolite i pobiberite. Lagano promešajte.
5. Iscedite smesu, tako što ćete je sipati u sitnu cediljku. Ispod stavite činiju i ostavite tako 10-15 minuta.
6. Izvadite testo iz frižidera pola sata pre nego sto ćete početi sa kuvanjem. Razvijte ga tako što ćete posuti ispod i iznad njega brašno. Razvijte ga u pravougaoni oblik, debljine oko 3 mm. Odozgo izlomite pečeno i oljušteno kestenje i iseckajte listove žalfije. Presavijte testo napola i dobro pritisnite. Razvijte ga ponovo lagano.
7. Sipajte isceđeni nadev u pravougaoni pleh i rasporedite ga. Odozgo postavite testo i dobro uvijte nadev tako sto ćete ga skupiti sa svih strana. Nožem napravite blage dijagonalne proreze po testu i namažite ga umućenim jajetom. Pecite pitu na 180 stepeni, 30—40 minuta.
8. Servirajte parče pite sa kuvanim graškom (zamrznuti grašak se kuva, posoli i pobiberi, doda mu se sok od ćimuna i maslac) i sosom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen