Pita sa mesom
- 700 g mešanog mlevenog mesa
- 100 g pirinča
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 500 g kora za pitu
- 3 jajeta
- 5 dl jogurta
- origano
- 0,5 dl ulja
- mešavina začina, biber
1. Pirinač obariti u slanoj vodi a potom ga ocediti.
2. Crni i beli luk što sitnije iseckati.
3. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi postao staklast, a zatim dodati beli luk, mleveno meso, začine po ukusu i kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
4. U dinstano meso dodati obaren pirinač i promešati.
5. Pravougaonu tepsiju nauljiti i dno prekriti dvema korama za pitu, premazati sa malo fila i prekriti jednom korom za pitu, postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal.
6. Posebno umutiti jaja i jogurt.
7. Filovanu pitu iseći na kocke, preliti pripremljenom mešavinom i ostaviti da odstoji 20 min. Zatim je staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 ºC prvih 10 min. A potom smanjiti na 180 ºC i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni.