Pita sa pekan orasima by 24Kitchen
Za fil:
- 110 g maslaca
- 3 jaja
- 1 štapić vanile
- 100 g šećera u prahu
- 170 g javorovog sirupa
- 225 g pekan oraha
Za osnovu:
- 100 g griza
- 50 g brašna
- 100 g maslaca
- 75 g šećera
- 1 jaje
Način pripreme:
1. Pomešajte brašno i griz, pa ih prospite na dasku. Napravite malo udubljenje i u njega stavite šećer, maslac i jaje. Umesite glatko testo, napravite loptu, lagano ga spljeskajte i uvijte u providnu foliju. Ostavite testo u frižideru 1 sat.
2. Razvucite testo debljine 5 mm, postavite ga preko okruglog, talasastog kalupa za pitu. Izbockajte po dnu viljuškom, stavite parče papira za pečenje preko testa, a preko njega šaku pasulja ili pirinča. To je tzv. Slepo pečenje. Pecite osnovu pite na 170 stepeni 20 minuta.
3. Istopite maslac i dodajte unutrašnjost štapića vanile. Umutite jaja sa šećerom. Nakon toga dodajte javorov sirup (možete ga zameniti, ali se menja ukus i aroma). Dodajte maslac sa vanilom u jaja. Na kraju dodajte 1/3 sitno iseckanih oraha.
4. Prelijte mešavinu preko ispečene osnove. Pecite pitu 30 minuta na 170 stepeni.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen