Pita sa špagetama
za 6 osoba
vreme pripreme: 40 min.
pečenje: 60 min.
Potrebno je:
- 6 listova kore za pitu
- 400 g šupljih špageta
- 5 jaja
- 2 dl kiselog mleka
- 500 g švapskog sira
- 300 g feta sira
- 150 g kačkavalja
- 3 kašike putera
- 2 dl mleka
- 1 prašak za pecivo
- so
Priprema:
1. Špagete obariti u slanoj vodi i ocediti od suvišne tečnosti.
2. Posebno umutiti 3 jajeta, kiselo mleko, švapski sir, izmrvljeni feta sir, rendani kačkavalj, prašak za pecivo i malo soli. Zatim dodati obarene špagete i polako promešati.
3. Puter otopiti na umerenoj temperaturi i njime premazati okruglu tepsiju. Staviti tri kore za pitu jednu na drugu i svaku premazati puterom, vrhove kora ostaviti da padaju preko ivica tepsije.
4. Preko kora sipati pripremljeni fil i ravnomerno ga rasporediti. Vrhove kora saviti ka unutra, odozgo prekriti preostalim korama, svaku premazujući puterom, poslagati ih jednu na drugu i vrhove saviti ka unutra.
5. Pripremljenu pitu unakrsno iseći na parčad i preliti mešavinom preostalih jaja i mleka. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Savet plus: Špagete nemojte previše bariti dase ne bi raspale.
Izvor: Dobra hrana