Pita sa spanaćem
Za testo:
- 300 g mekog brašna tip-400
- 200 g margarina
- 1 žumance
- 1 prašak za pecivo
- 0,5 ml jogurta
- so
Za fil:
- 400 g mešanog mlevenog mesa
- 2 jajeta
- 1 belance
- 1 glavica luka
- 20 g parmezana
- 1 kašika prezli
- 1,5 dl pavlake
- 500 g spanaća
- 3 kašike ulja
- mešavina začina
Testo:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti omekšao margarin, brašno, žumance, prašak za pecivo, jogurt i malo soli.
2. Od pripremljenih sastojaka umesiti glatko testo i staviti ga u frižider da odstoji 60 minuta.
Fil:
1. Na malo ulja pržiti sitno seckan luk dok ne porumeni, a zatim dodati mleveno meso i dinstati ga uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
2. Dinstano meso ostaviti da se ohladi, dodati 1 jaje, belance, prezle, parmezan i pavlaku, pa promešati i začiniti po ukusu.
3. Spanać obariti u slanoj vodi, procediti i sitno iseckati, a zatim sjediniti sa pripremljenim mesnim filom.
Finalni postupak:
1. Ohlađeno testo razvući oklagijom na debljinu od 0,5 mm, a zatim ga podeliti na dva dela.
2. Polovinom testa obložiti dno i bočne stranice okrugle tepsije za pitu. Zatim ga izbosti viljuškom i staviti u zagrejanu rernu da se peče 10 minuta na 220 ºC.
3. Polupečeno testo izvaditi iz rerne, a potom sipati pripremljen fil.
4. Drugu polovinu testa iseći na šire trake, unakrsno ih poslagati po filu kako bi se dobio izgled mreže.
5. Pripremljenu pitu premazati umućenim jajetom i vratiti u rernu da se dopeče.
Izvor: Dobra hrana