Pita sa suvim vratom
Za testo:
- 450 g brašna
- 2 srednja krompira
- 20 g svežeg kvasca
- 2 dl mleka
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike ulja, so
Za preliv:
- 2 dl pavlake
- 2 čena belog luka
- 1 veća glavica crvenog luka
- 200 g suvog vrata
- 200 g kačkavalja
- mešavina začina
Priprema:
Testo:
1. Krompir obariti u slanoj vodi. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti i ispasirati.
2. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i svež kvasac pa ostaviti na toplom da nadođe.
3. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, pasirani krompir i malo soli po ukusu.
4. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Umešeno testo premazati uljem i ostaviti na toplom da nadođe.
Preliv:
1. Crveni iseći na režnjeve, suvi vrat na štapiće, a beli luk što sitnije. Kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Pavlaku sjediniti sa belim lukom i začinima te promešati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo premesiti i preručiti u nauljenu tepsiju. Potom ga rukama istanjiti da se prekrije površina pleha. Staviti u zagrejanu rernu na 180 ºC da se peče 10 min.
2. Tepsiju izvaditi iz rerne i preko testa premazati fil od pavlake i belog luka. Odozgo posuti crvenim lukom, suvim
vratom i kačkavaljem pa vratiti u rernu da se peče dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana