Pletenica sa grožđicama

by | mart 14, 2013

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 150 g margarina
  • 2 žumanceta
  • 1 jaje + 5 obarenih jaja
  • 3,5 dl mleka
  • 1/2 svežeg kvasca
  • 2,5 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 2 vanil-šećera
  • 80 g suvog grožđa

1. U manju posudu sipati 1,5 dl mlakog mleka, dodati šećer, kašičicu brašna i svež kvasac. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, omekšao margarin, žumanca, preostalo mleko, šećer, vanil-šećer i prstohvat soli pa promešati.
3. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. U umešeno testo dodati suvo grožđe i premesiti. Testo ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo testo podeliti na tri dela te od svakog dela oblikovati traku prečnika 3 cm.
5. Pripremljene trake od testa spojiti na početku, a zatim ih uplesti.
6. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju saviti pletenicu i slepiti je na krajevima. U sredinu pletenice staviti manju okruglu vatrostalnu posudu (recimo za sufle) da bi ostala rupa u sredini.
7. U oblikovanu pletenicu utisnuti 5 obarenih jaja. Potom testo premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim je prekriti folijom.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: