Poboljšajte zdravlje pravilnim kombinovanjem namirnica
Može li pravi izbor hrane poboljšati varenje, spreèiti nastanak karcinoma, izoštriti vid i vratiti energiju? Naravno! Otkrijte šta je to sinergija namirnica i napravite moćnu kombinaciju koja će vam pomoći da se oslobodite zdravstvenih tegoba.
Stop malignim bolestima: Paradajz i maslinovo ulje
Paradajz sadrži dosta likopena, crvenog karotenoidnog pigmenta za koji se veruje da štiti od pojave raka pluća i prostate, te stomačnih i kardiovaskularnih bolesti. Neke manje obimne studije pokazale su da kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput onih iz maslinovog ulja, organizam bolje apsorbuje likopen, čime se pospešuje njegovo dejstvo.
Savet: Testeninu prelijte sosom od paradajza pripremljenom na maslinovom ulju.
Poboljšajte varenje: Probiotski jogurt i banane
Prirodni jogurt pomaže sistemu organa za varenje i jaèa imunitet smanjujući količinu loših bakterija u organizmu. Međutim, probioticima su potrebni i prebiotici – nesvarljiva vlakna koja se nalaze u brojnim zdravim namirnicama – kako bi dobre bakterije preživele i napredovale. Banane su najbolji izvor prebiotskih vlakana, kojima su bogate i artičoke, ječam, bobičasto voće, lan, beli luk, crni luk, praziluk, blitva, kelj i med.
Savet: U čašu jogurta ubacite bananu seckanu na kolutove i malo samlevenog lanenog semena.
Zaštitite srce: Zeleni čaj i sok od limuna
Studije su pokazale da zeleni čaj, ukoliko ga konzumiramo svakodnevno, smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i moždanog udara. Međutim, svega 20 odsto dragocenih sastojaka iz šoljice čaja može preživeti proces varenja, jer ih organizam ne može potpuno apsorbovati. Naučnici s amerièkog Univerziteta Purdue zaključili su da limunov sok stabilizuje antioksidanse, pa ako ga dodate šoljici čaja, organizam će apsorbovati i do 80 odsto blagotvornih sastojaka.
Savet: Ceđeni sok od pomorandže i limeta imaju sličan učinak, ali se limunov sok pokazao najdelotvornijim.
Povratite energiju: Sok od pomorandže i spanać
Crveno meso bogat je izvor takozvanog hem gvožđa, koje se najlakše apsorbuje. Međutim, gvožđe biljnog porekla, nehem gvožđe (iz spanaća, pasulja, sočiva i kajsija) – apsorbuje se znatno teže. Prema rezultatima nekih studija, ukoliko salati od spanaća dodamo vitamin C, gvožđe menja oblik i prelazi u hem gvožđe, koje organizam lakše apsorbuje.
Savet: Uz obrok od spanaća pijte sok od pomorandže, a salati od lisnatog zelenog povrća dodajte paprike ili paradajz.
Za bolji vid: Šargarepa i avokado
Šargarepa je odličan izvor vitamina A, koji je od ključnog značaja za zdravlje očiju. Kako se karetenoidi rastvaraju u mastima, apsorpcija vitamina A može se poboljšati ukoliko se šargarepa konzumira s avokadom.
Savet: Salata od šargarepe ima savršen ukus u kombinaciji s avokadom.
Izvor: Life Content