Pogačice sa belim lukom i maslinovim uljem
Ukoliko volite da mesite kiflice, ili neka druga peciva, idealna za doručak, uz šolju jogurta, ovo je pravi recept za vas. Drugačiji ukus i testo koje je vazdušasto i meko, učiniće ove pogačice vašim omiljenim doručkom već na prvi zalogaj!
Sastojci:
- 1kg brašna
- 2 jaja
- 1/2l mleka
- 1dl vode
- 1,5dl ulja
- Kocka kvasca
- Kašičica šećera
- Kašičica soli
- 1 jaje za premazivanje
- 1dl maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- Origana po želji
Priprema:
U malo mleka i šećera dodajte kvasac i ostavite nekoliko minuta da nabubri. U međuvremenu umutite jaja. Dodajte mleko, vodu, šećer, so i ulje. Dodajte kvasac i lagano promešajte.
Postepeno dodajte brašno i rukama mesite testo. Kad prestane da se lepi za ruke, testo je gotovo. Testo ostavite u posudi i premažite ga s malo ulja ili vode kako se ne bi osušilo na vrhu. Prekrijte testo i posudu vlažnom krpom i ostavite ga 2h da nadođe.
Kada testo nadođe, formirajte od njega 12 loptica. Poređajte ih u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odstoje još 30 minuta. Premažite loptice jednim umućenim jajetom i pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada su pogačice ispečene premažite ih marinadom od maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka i origana. Ostavite pogačice da upiju marinadu, a onda uživajte u ukusnom pecivu.
Prijatno!
Pročitajte i…Slatko-slani doručak? Zašto da ne!
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube ipridružite nam se na Viber public chatu.
Foto: Thinkstock
Autor: T. V.