Pogledajte boje vašeg obroka: Da li sadrži ključnu?
Čuli ste da treba jesti raznovrsno i šaroliko, i to je tačno, ali valja znati i da postoji temeljna boja koja bi trebala da bude zastupljena u gotovo svakom zdravom obroku.
Zdravo je i crveno, žuto ili narančasto, ali zeleno je boja koju bi najčešće trebali da konzumirate. Naravno, samo ako hrani koju jedete boju daje prirodni biljni pigment hlorofil i ako je reč o zrelom plodu ili biljki. Ovaj pigment je ujedno i izuzetno važan biomolekul u fotosintezi, koja omogućava biljkama da dobiju energiju iz svetlosti.
Ne čudi stoga što zeleno povrće – od kupusa do brokolija – predstavlja izvor hemijskih supstanci važnih za potpuno funkcionisanje imunološkog sastava.
Uz mlečne proizvode, zeleno lisnato povrće, je najbogatiji izvor kalcijuma. On je i presudan za zdravlje kostiju i zuba, pa smanjuje i rizik od osteoporoze. Pored kalcijuma, spanać, kopriva i zelena salata sadrže vitamine A i C, vlakna i mnoge druge esencijalne vitamine. Zdravo, ukusno i korisno.
Osim toga, spanać i brokuli, salata i drugo zeleno povrće obiluju luteinom i zeaksantinom. Ovi sastojci sprečavaju nastanak mrene i makularnu degeneraciju. Za zdrave oči jedite što više takvog povrća najmanje dva puta nedeljno. Recimo, spanać uključite u ručak, a brokuli jedite za večeru.
Žene koje jedu barem jednu porciju zelenog lisnatog povrća na dan imaju 46 posto manju šansu za obolevanje od srčanih bolesti od dama koje konzumiraju manje količine ovog zdravog povrća.
Zašto konzumirati brokoli? Studije su potvrdile da ovo povrće ne nosi bez veze epitet ‘superhrana’. Sadrži supstancu sposobnu za uništavanje ćelija koje omogućavaju rast tumora.
anketa (prokomentarišite je u komentarima)
Koliko često jedete zelene namirnice?
1. Svaki dan
2. Skoro svaki dan
3. Barem jednom nedeljno
4. Jednom mesečno
5. Retko
6. Gotovo nikad
7. Da li se računaju zelene bombone?